1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. litium

Litiumia saatetaan kaivaa Kokkolassa jo parin vuoden kuluttua

Savon Sanomien mukaan Kokkolan Ullavaan suunniteltua Euroopan ensimmäistä litiumkaivosta on tarkoitus alkaa rakentaa jo ensi keväänä.

Kuva: YLE

Keski-Pohjanmaalla on 12 tunnettua litium-esiintymää, mutta rahoittajien vakuuttamiseksi avolouhittavia varantoja pitäisi löytyä vielä lisää.

Geologian tutkimuskeskus tutkii nyt tarkemmin Kaustisen seudun litiumvarantoja, kertoo lauantain Savon Sanomat. Hanke on saanut osarahoituksen kahdeksi vuodeksi Euroopan aluekehitysrahastosta.

GTK on kartoittanut Kaustisen alueen litiumvarantoja vuodesta 2003. Esitutkimusvaiheen kenttätyöt käynnistyivät kesäkuussa 2010, rinnakkain GTK:n muiden maastotöiden kanssa. Kesällä maastossa liikkuu tutkimusryhmä, ja myöhemmin syksyllä valituilla kohteilla syväkairataan.

Litiumkaivoksen rakentaminen kestäisi noin puolitoista vuotta

Savon Sanomien haastattelema Keliber Oy:n toimitusjohtaja Olle Siren kertoo, että kaivosasiantuntijat ovat tehneet Ullavan litiumkaivoksesta yleissuunnitelman, jota pääomistaja, norjalainen pörssiyhtiö Nordic Mining ASA esittelee nyt kansainvälisille sijoittajille. Rahoitusta tarvittaan kaikkiaan noin 60 miljoonan euron verran. Sirenin mukaan kaivosinvestointi olisi 45 miljoonaa euroa ja biokaasulaitos 10 – 12 miljoonaa euroa.

Litiumin kysynnän uskotaan kymmenkertaistuvan lähivuosina, sillä akkujen ja paristojen tarve kasvaa sähkö- ja hybridiautojen, kannettavien työkalujen sekä muiden teollisuusakkujen takia.

Ensimmäiset viitteet litiumpitoisen mineraalin, spodumeenin, esiintymisestä Kaustisen kallioperässä saatiin vuonna 1959. Nikulan kylän lohkareet löysi maanviljelijä Arvo Puumala. Myöhemmin paikannettiin Alavetelin Emmesin ja Jänislammen esiintymät ja Ullavassa sijaitsevan Läntän esiintymä Kokkolassa.

Kolmen litiumkohteen kaivosoikeudet ovat Keliber Oy:llä, jonka emoyhtiö on Nordic Mining ASA, 68 prosentin omistuksellaan. Valtion Teollisuussijoitus osti osuuden norjalaisesta pörssiyhtiöstä helmikuussa.