Uimavalvojasta on moneksi

Hengenpelastaminen, tilanteiden ennaltaehkäisy, yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Uimavalvojalla riittää työtä, etenkin lämpiminä kesäpäivinä. Suuret uimarimäärät lisäävät vaaratilanteiden riskiä.

uimavalvojat
Rantavahti Laura Sneck istuu vartiotuolissaan Vanhansatamanlahden uimarannalla.
YLE / Petra Haavisto

Kokkolalaisella rannalla uimavalvojana toimivan Laura Sneckin mukaan kesä on sujunut helteistä ja suurista kävijämääristä huolimatta hyvin: mitään vakavia vaaratilanteita ei ole sattunut vaan suvesta on selvitty muutamalla laastarilla. Sneck kiitteleekin kävijöitä siisteydestä.

- Rannat ovat olleet ihan kohtalaisen siistejä. Joka päivä muutaman isomman roskan rannalla näkee, mutta esimerkiksi lasinsiruja ei ole hirveästi ollut.

Uimavalvojan haasteet

Uimareiden ja muiden vedessä olevien tarkkailu ei ole helppoa etenkään ruuhkaisina päivinä, joten valvoja saa olla todella tarkkana.

- Meillä on hieno korkea tuoli, olisiko pari metriä korkea? Sieltä näkee hyvin kauemmaskin, vaikka olisi paljon auringonottajia. Silloin on tietysti vaikeampaa, jos on paljon uimareita, kun ei oikein tiedä minne päin katselisi. Joskus tulee mietittyä, että huomaisiko avuntarvitsijan, jos rannalla on oikein paljon väkeä. Sitä toivoo, että jos oikeasti jotain sattuisi, kuuluisi jotain ääntä, pohtii Laura Sneck.

Tietyt yksityiskohdat ovat rannalla erityistarkkailun alla.

- Ensinnäkin seuraan puomeja ja sitä, pysyvätkö ihmiset niiden rajaaman alueen sisäpuolella vai lähteekö joku uimaan aivan minne sattuu. Näitä ihmisiä seurataan tarkemmin. Lisäksi jos joku kovasti sukeltelee, katsotaan, ettei hän jää veden alle.

Muiden turvallisuudesta huolehtivan uimavalvojan perusasioihin kuuluu omasta hyvinvoinnista huolehtiminen työpäivän aikana. Paahtava auringonpaiste on tullut myös Laura Sneckille tutuksi.

- Aurinkorasvaa on ollut yksi purkki käytössä ja se on nyt loppumassa. Vettä menee varmasti pari litraa päivässä, toivottavasti se on tarpeeksi. Huonoa oloa ei ole ainakaan tullut!

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa