Näin kulkee traktori kahdella pyörällä

Saksalainen stunt-ryhmä ajaa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa traktorilla kahdella pyörällä. Tällä viikolla ensimmäistä kertaa esitetty temppu nähdään viikonloppuna ainakin Kokkolassa ja Ylivieskassa.

moottoripyörät
Kuvassa traktorilla ajetaan kahdella renkaalla.
Kätevää, eikö totta?YLE / Kia-Frega Prepula

Traber Monster Trucks Stunt Shown suomalainen manageri Pekka Pekkonen kertoo, että traktorilla kahdella pyörällä ajo on kehitetty aivan Suomea varten.

Tempun tekevä Johnny Traber kertoo harjoitelleensa kahdella pyörällä traktorilla ajamista noin vuoden ajan. Suinpäin uuteen temppuun ei rynnätä.

- Temppu opetellaan osanen kerrallaan, hyvin pienistä asioista aloitetaan, kertoo Traber.

Vahinkoja sattuu harvoin

Traktoritempun lisäksi showssa on mukana perinteisiä auto- ja moottoripyörätemppuja sekä monsteriautoja. Temput, joita Stunt showssa tehdään ovat vaarallisia, sitä ei kukaan kiellä, ei edes Pekkonen.

- Kun stunttimies alkaa pelätä, hän on epävarma suorituksesta ja silloin pitää jättää temppu tekemättä.

Jos tempun tekijä on varma suorituksestaan, silloin tempun voi turvallisesti tehdä, kertoo Pekkonen. Samalla hän tosin lisää, että hänenkin parikymmenvuotisen uransa aikana on tapahtunut muutamia onnettomuuksia. Useimmiten niissä taustalla on ollut tekninen vika.

- Kerran esimerkiksi moottoripyöräesiintyjällä kaasu hirtti kiinni ja pyörä oli pakko kaataa ennen seinään törmäämistä, kertoo Pekka Pekkonen.

Seurauksena oli esiintyjän loukkaantuminen, mutta pahempaa jälkeä olisi varmasti tullut, jos pyörä olisi törmännyt seinään.

Temppuilu siirtyy ainakin osittain verenperintöjä. Nuorin Traber Monster Trucks Stunt Shown esiintyjistä on yhdeksänvuotias.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa