Rauman Festivo laajentaa perspektiiviä juuriaan unohtamatta

Festivo-viikolla Raumalla voi nauttia pääosin klassisesta musiikista koostuvasta katusoitosta, jota on tarjolla kahdesti päivässä Rauman kauppatorilla ja Teatteriravintola Ankkurissa. Silti tapahtuman keskiössä on edelleen laadukas konserttitarjonta.

kulttuuri
Katja Juhola seisoo Rauman torin edessä.
Sopraano Katja Juhola tulee Raumalle mielenkiintoisen La Donna Barbara-esityksen kanssa.YLE / Karri Laihonen

Vaikka Festivo on purkautunut perinteisistä konserttisaleista kaduille ja festivaalikahvila Cafe Saliin, on organisaatiossa kiinnitetty huomiota siihen, että kysymys on edelleen kamarimusiikkifestivaalista.

– Me ollaan pysytty tiukasti omassa genressämme. Kamarimusiikki on se meidän juttumme, me halutaan se myös näyttää ulospäin, että ihmiset tietävät mitä he ovat tulossa kuuntelemaan, kertoo toiminnanjohtaja Maija Lankinen.

Linjakas konserttitarjonta

Järjestyksessään 27. Festivo-viikko painottuu tänä vuonna 1900-luvun musiikkiin.

– Meille on tullut palautetta siitä, että ohjelmistomme koostuu turhan vanhasta musiikista, kun säveltäjät ovat maanneet haudassa jo vuosisatoja. Nyt on sitten tarjolla modernimpaa musiikkia, kertoo Lankinen.

Perinteisen musiikkijuhlan tarkoitus ei ole kuitenkaan pelkästään toimia yleisön ehdoilla.

– Meidän ei ole tarkoitus popularisoida klassista musiikkia, vaan tehdä musiikki helpommin lähestyttäväksi, valottaa Lankinen.

– Me ei haluta lähteä ”crossailemaan” konserteissamme. Oheistilaisuuksissa voidaan tehdä poikkitaiteellisempia juttuja.

Festivon ensimmäinen musiikkileiri

Tänä vuonna järjestetään myös ensimmäinen Festivo-jousisoitinleiri. Eurajoen Luodon leirikeskuksessa on oppilaita niin paljon, kun oli mahdollista ottaa.

– On hienoa, että soittajia on ilmoittautunut niin paljon ja nuoria oli ympäri valtakuntaa eikä pelkästään meidän alueeltamme, iloitsee Lankinen.

Katja Juhola palaa kotiin

Raumalaislähtöinen huippusopraano Katja Juhola on eräs mielenkiintoisimmista esiintyjistä tämän vuoden Festivossa. Juhola tulee Raumalle itse luomansa La Donna Barbara-esityksen kera, joka on ollut aiemmin sekä Helsingissä että Turussa kriitikoiden ylistämä.

– La Donna Barbara on dramatisoitu ja visualisoitu konsertti. Esitys kertoo barokin ajan venetsialaisesta naissäveltäjästä Barbara Strozzista, joka pystyi luomaan itse oman uransa, kertoo Juhola.

La Donna Barbara esitetään Rauman kaupunginteatterissa perjantaina 6.8. klo 19.

Lähteet: YLE Satakunta