1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Saaristo houkuttelee kesäisin

Vöyri-Maksamaahan kuuluva Mikkelinsaaret houkuttelee kesällä runsaasti kävijöitä. Entinen merivartioasema palvelee tänä päivänä matkailijoita. Mikkelinsaaret on osa Merenkurkun maailmanperintöaluetta.

Mikkelinsaarten luonto-asema on entinen merivartioasema. Kuva: YLE/ Jarkko Heikkinen

Risteilyt saaristoon ovat suosittuja kesäaikaan. Raippaluodosta lähtevällä veneellä matka Mikkelisaarille taittuu tunnissa. Luontomatkailu on kasvattanut suosiotaan vuosien saatossa, ainakin Mikkelinsaarilla.

- Suuri ero oli huomattavissa vuonna 2008. Silloin ei kukaan puhunut Mikkelinsaarista, mutta nyt ihmiset haluavat nähdä luontoa. Nekin, jotka täällä ovat aina olleet, rupeavat katsomaan paikkaa eri silmällä, kertoo Mikkelinsaarten yrittäjä Johanna Carlsson luontomatkailusta.

Paikallisten vieraiden suosima

Mikkelinsaarten vierailijat ovat Metsähallituksen viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan yleisimmin vaasalaisia lapsiperheitä ja iäkkäitä ihmisiä, jotka tuovat vieraitaan tutustumaan saariston luontoon ja elämään. Ruotsin Uppsalasta saapunut Jessica Ingman saapui esittelemään kotiseutunsa luontoa poikaystävälleen.

- Me ajateltiin kävellä tämä luontopolku oppaan mukana. Meillä on kiikarit myös mukana ja toivottavasti nähtäisiin paljon lintuja, Ingman toivoo.

Mikkelinsaariin kuuluu kaikkiaan 300 erikokoista saarta. Mikkelinsaarilla käy vierailijoita kesäisin reilut 5 000. Suurimpana houkittimena toimii UNESCOn tunnustus.

- Miksi pitäisi matkustaa kauas, kun täälläkin on jännää ja mahtavaa?, kysyy Mikkelinsaarten yrittäjä Johanna Carlsson.

Mikkelinsaarten luonto teki ainakin Jessica Ingmaniin ja hänen poikaystäväänsä vaikutuksen. He voisivat vierailla saarella toistekin.

- Kaunis mielenkiintoinen maasto, vähän karua. Sellainen, että tekis mieli yöpyäkin täällä. Sitten olisi enemmän aikaa tutustua saareen, Carlsson sanoo.