Kansantanssi muotoutuu liikuntatuotteeksi Zumban malliin

Rovaniemeläinen kansantanssiyhtye Rimpparemmi on muokannut kansantanssista liikuntakonseptin, jolla se yrittää innostaa uusia harrastajia tanssin pariin. Uudessa muodossa kansantanssia voi opetella ilman sitoutumista jokaviikkoisiin harjoituksiin. Tärkeintä on löytää liikunnan ilo.

kulttuuri
Rimpparemmin harjoitustunti Kaustisella
Rimpparemmi

Kansantanssiyhtye Rimpparemmin kehittämälle tanssiliikuntamuodolle on annettu ajanmukainen nimi: FunFolk! Tavoitteena on saada uudet yleisöt innostumaan suomalaisista perinnetansseista uuden konseptin avulla. Kysymys on siis myös sivistyksestä, kertoo uutta konseptia kehitellyt tanssinopettaja Ville Köngäs.

– Tässä keskitytään nimenomaan ja ainoastaan suomalaisiin tansseihin ja suomalaiseen musiikkiin.

Tunnit ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, eikä tanssia tarvitse harjoitella pareittain. Satunnaiset poissaolot eivät ole este tanssin opettelulle.

Zumbasta tuttu meininki

FunFolk! vaikuttaa jo nimeä myöten valmiilta tuotteelta, jonka voisi rekisteröidä Zumban tapaan. Zumba onkin ollut kehitystyön mallina, kertoo Ville Köngäs. Hän toivoo, että konsepti innostaa, mutta kovin pitkälle liikuntamuodon tuotteistussuunnitelmat eivät kuitenkaan vielä ole edenneet.

– Minä olen kehitellyt tätä Euroopan sosiaalirahaston tukeman hankkeen työntekijänä. Kun hanke lokakuussa päättyy, tästä tulee Rimpparemmin omaisuutta.

Silloin voisi käynnistyä malli, jossa tanssinohjaajat saisivat FunFolk!-ohjaajan pätevyyden Rimpparemmin kouluttamana ja uuden liikuntamuodon pariin pääsisivät kansalaiset eri puolilla maata. Jatko on tosin kiinni myös siitä, millaisen vastaanoton FunFolk! saa syksyllä Rovaniemellä, kun Rimpparemmi lisää FunFolk!:in omaan tanssituntitarjontaansa.

Mutta vaatiiko FunFolkin ohjaaminen kansantanssitaustan? Sehän voi rajoittaa tanssikonseptin leviämistä.

– Tietysti kansantanssiharrastuksesta on aina hyötyä. Mutta en minä sitä sano, etteikö tätä voisi ilmankin ohjata, pohtii Ville Köngäs, Rimpparemmin pitkäaikainen tanssija ja tanssinopettaja.

Kansantanssin päivitys

Uuden konseptin kehittelyn taustalla on ollut myös harmi siitä, että kansantanssi harrastusmuotona on ollut hiipumaan päin. Nyt perinne on päivitetty nykyharrastajien tarpeisiin. Päivitys selittää myös liikuntamuodon nimen.

– Kyllä minä mietin suomenkielisiäkin sanoja, mutta sellaista kokonaisuutta ei vain löytynyt, jonka myötä heräisivät oikeat mielikuvat. Tanhu on aivan liian pölyttynyt käsite, folk tätä päivää. Fun on mukana, koska liikunnan ilo on tässä tärkeä ulottuvuus, kertoo Ville Köngäs.

Nimi sopii kyllä hyvin suuhun, mutta etenkin kirjoitetussa tekstissä FunFolk! riipii suomen kielen ystävän sydäntä.

Idea tanssitunneista, joille ei tarvitse osallistua sataprosenttisesti ja joille voi osallistua ilman paria, syntyi erään seuratanssikurssin epäonnistumisesta, kertoo Ville Köngäs.

– Järjestimme kurssin nimekkään opettajan johdolla, mutta se ei vetänytkään porukkaa. Kun tongin syitä laimeaan innostukseen, kävi ilmi, että usein miehet eivät halua osallistua, jolloin innokkaat naiset jäävät ilman paria. Tai sitten jonain päivänä sopi tulla, toisena ei. Täytyi siis kehittää sellainen tanssiliikunnan muoto, jolle voi osallistua yksin eikä kelkasta putoa, vaikka jokunen tunti jää väliinkin.

Lähteet: YLE Uutiset / Annamari Iranto