Hyppää sisältöön

Kirkon vihkitehtävät tukahduttaisivat maistraatit

Avioliiton vihkimisoikeuden siirtäminen kirkolta siviiliviranomaisille aiheuttaisi pahan työvoimapulan maistraateissa. Julkisuudessa on käynnistynyt keskustelu siitä, pitäisikö kirkon luopua vihkimisoikeudestaan, jos eduskunta hyväksyy uuden sukupuolineutraalin avioliittolain. Kirkon tehtäväksi jäisi avioliiton siunaaminen.

Viime vuonna solmituista avioliitoista oli 43,4 prosenttia siviilivihkimisiä. Kuva: YLE

Viime vuonna solmituista 29 836 avioliitosta 12 951 eli 43,4 prosenttia oli siviilivihkimisiä. Jos kaikki vihkimiset siirtyisivät siviiliviranomaisille, työmäärä maistraateissa voisi peräti yli kaksinkertaistua.

- Nyt jo maistraatit ovat ihan äärirajoilla, että pystyvät hoitamaan työnsä, toteaa Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön päällikkö Merja Koponen.

Siviilivihkiminen työllistää paitsi juristeja myös kansliahenkilökuntaa. Toimistoväki tekee esteellisyystutkinnan, huolehtii nimimuutoksista ja hoitaa muun paperityön.

Maistraattien henkilökuntaa pyritään pikemminkin vähentämään kuin lisäämään. Valtion tuottavuusohjelman on tarkoitus vähentää maistraattien 850 työntekijästä runsaat sata vuoteen 2015 mennessä.

Viikonloppuvihkijät kiven alla

Vaikka vihkiminen on monille juristeille mieluisaa työtä, viikonloppuvihkijöitä on Koposen mukaan paikoin jo vaikea löytää.

- Viikonloppuvihkiminen ei ole hirvittävän haluttua, koska se on kuitenkin vapaa-aikaa. Sitä ei anneta pois vapaana, vaan vihkimisestä saa pienen korvauksen.

Siviilivihkiminen on virka-aikana maksutonta. Virka-ajan ulkopuolella vihkimisestä pitää maksaa parisataa euroa ja vihkijän matkakulut.

Kansanedustaja Bjarne Kallis väläytti sunnuntaina Aamulehdessä, että kirkko voi luopua vihkimisoikeudestaan, jos eduskunta hyväksyy sukupuolineutraalin avioliittolain. Syyskuussa väistyvän Helsingin piispan Eero Huovisen mielestä asiaa olisi harkittava vakavasti.

Vuosilomalla oleva arkkipiispa Kari Mäkinen ei halua kommentoida ajatusta kirkon vihkimisoikeudesta luopumisesta ennen kuin on tutustunut asiaan tarkemmin.