Väiski Vemmelsääri täyttää 70 vuotta

Piirroselokuvista ja tv-sarjoista tuttu jänishahmo Väiski Vemmelsääri täyttää tiistaina 70 vuotta. Heti ensimmäisessä elokuvassaan Väiski lausui ilmoille myöhemmin kaikkien tuntemaksi tokaisuksi muodostuvan lauseen "What's Up, Doc".

viihde

Väiski Vemmelsäärtä muistuttava jänishahmo oli esiintynyt Tex Averyn ohjaamissa piirroselokuvissa jo 1930-luvun lopulla. Kuitenkin vasta 27. heinäkuuta 1940 julkaistussa A Wild Hare -nimisessä elokuvassa hahmo astui ensimmäistä kertaa valkokankaalle sellaisena, kuin me sen nykyään tunnemme: valkohanskaisena, sanavalmiina jäniksenä.

Heti ensimmäisessä elokuvassa oli mukana myös metsästäjä-Elmeri, jonka suhteesta Väiskiin muodostui myöhemmin Väiski-elokuvien ydinjännite.

Väiskin ääninäyttelijänä toimi ensifilmistä alkaen Mel Blanc. Hän keksi hahmolle omanlaisensa puhetavan, joka hänen mukaansa on yhdistelmä New Yorkissa puhuttuja Bronxin ja Brooklynin murteita. Blanc lainasi ääntään Väiskille aina kuolemaansa asti vuonna 1989. Sen jälkeen hahmolla on ollut useita ääninäyttelijöitä.

Väiski Vemmelsääri ja Mikki Hiiri olivat ensimmäiset piirroshahmot, jotka saivat oman tähtensä Hollywoodin Walk of Famelle.

Suomessa Väiski Vemmelsääri tunnettiin alkuvuosina myös nimellä Pelle Pupu.

Lähteet: YLE Uutiset