1. yle.fi
  2. Uutiset

Eikö kukaan kaipaa papukaijaa?

Nastolan Mäkelässä Vanajanraitin varrella on jo pari viikkoa lennellyt nymfipapukaija, joka ei kuulu Suomen luontoon. Eksoottinen lintu on ilmeisesti päässyt tai päästetty vapauteen häkistään, mutta se ei anna ottaa itseään kiinni. Missä on linnun omistaja?

papukaijat
Papukaijoja on ollut karkuteillä myös Nastolassa ja Rovaniemellä. Kuvassa Nastolassa nähty nymfipapukaija.Juha Törölä

Nymfipapukaijan alkuperä on linnun kuvanneelle Juha Törölälle arvoitus.

- Juttelin papukaijaharrastajan kanssa ja hän epäili, että saattaa olla niin, että häkki on jäänyt "vahingossa" auki, sillä papukaijalaji on erittäin äänekäs.

Nymfipapukaija on pysytellyt koko ajan samalla alueella, joten se voi olla myös jostain lähistöltä kotoisin. Suomen luonto ja petolinnut eivät vielä ole koituneet sille kohtaloksi.

- Se on pysytellyt koivikossa, mutta toisaalta vieraillut lähipihassakin. Myös pikkulintujen kanssa se on yrittänyt pellolla seurustella, mutta ne eivät ole hyväksyneet itseään suurempaa muukalaista joukkoonsa, kertoo Juha Törölä.

Nymfipapukaija on päästänyt ihmiset lähelleen, siitä on päässyt ottamaan kuvia muutaman metrin etäisyydeltä. Kesy se siis on, mutta kiinniottaminen on toivotonta ilman linnun omaa häkkiä.

- Ei sitä kuulemma kiinni saa muuta kuin se oman häkin avulla, kertoo Juha Törölä kuulleensa Heinolan lintuopas Olli Vuorelta.

Papukaija voi lämpimässä säässä selviytyä Suomen luonnossa, mutta kastuminen tai pedot voivat koitua sen kohtaloksi. Lintuharrastajan mukaan kyseessä on lajin aikuinen koiras.

Papukaija on on pikkulintua suurempi, noin rastaan kokoinen. Väritykseltään se on vaalea, poskessa on punainen täplä ja päälaella töyhtö.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi