Bändikoulussa opitaan tiimityötä

Taidekoulu Estradin nuoret muusikot ovat järjestäneet Lappeenrannan Lauritsalan kartanossa musiikki-iltoja pitkin kesää. Musiikin kirjoa on kuultu progesta duettolauluun. Esityssarjan kruunaa perjantaina järjestettävät lavatanssit.

muusikot
Taidekoulu Estradin musiikkioppilaita.
YLE Etelä-Karjala

Bändikoululaisten kesä on ollut kiireinen. Kesätöiden ohella aika on kulunut treenikämpällä harjoittelemiseen, keikkojen järjestelyyn, sekä niiden esittämiseen.

Lauritsalan kartanossa järjestettyjen esitysten musiikin kirjo on ollut laidasta laitaan, progressiivisesta rokista duettolauluun. Esityssarjan kruunaa perjantaina järjestettävät lavatanssit, joilla kuullaan muun muassa ikivihreitä tangoja ja valsseja. Muusikot toivovatkin, että esityksillä saataisiin rikottua nuorisomusiikkiin usein kohdistettuja ennakkoluuloja.

- Toivomme ihmisten huomaavan, että nuoret osaavat soittaa myös tällaista. Ettei se ole vain pelkkää heviä ja rokkia, vaan että poikkeuksiakin voidaan tehdä, sanoo 10th sense -yhtyeen kitaristi ja laulaja Heidi Saarinen.

Bänditoiminta vaatii yhteistyötä

Bändikoulun musiikkikoulutuksen pääpaino on rytmimusiikissa. Ennen kaikkea bändikoulussa opitaan tiimityöskentelyä, jonka taitaminen onkin bänditoiminnan elinehto.

- Bändikoulu on opettanut toimimaan bändissä yhdessä. Touhu ei voi olla vain sisaruspoppoon keskinäistä nahistelua, muusikkoperheestä tuleva Saarinen pohtii.

- Tärkeintä bänditoiminnassa on osata puhaltaa yhteen hiileen, hän toteaa.

Koulun rahoitus nojaa nuorten esityksiin

Muista taiteen perusopetuslaitoksista poiketen Estradi ei toimi kaupungin vuokraamissa tiloissa. Toimintatilojen vuokraaminen yksityiseltä haukkaa Estradin budjetista suuren osan. Koulu rahoittaa toimintansa suurelta osin oppilaiden esityksistä saaduilla tuloilla.

Estradin bändikoulun vastuuopettajan Lasse Takalon mukaan toiminta on saatu kestävälle pohjalle talousvaikeusista huolimatta.

- Paljon keikkoja on tehtävä koulun pyörittämiseksi, mutta koulun toiminnan voisi sanoa nyt vakiintuneen, Takalo toteaa.

Koulu on toiminut Lappeenrannan Teollisuuskadulla vuoden 2004 syksystä lähtien. Uusia toimitiloja kalliiden yksityisen vuokratilojen tilalle etsitään parhaillaan.

- Neuvotteluja mahdollisista uusista paikoista on jo käyty, Takalo sanoo.

Taidekoulu Estradi on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 1997 asti. Nyt koulussa on 550 oppilasta, joista bändikoululaisia on 250.

Bändikoulun uudet kurssit alkavat elokuussa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala