Partioleirin nakkikioskilla nakki napsahtaa

Partiolaisten Kilke suurleirillä Evolla nakkikioskista saa näillä ilmoilla kuumia nakkeja. Nakkikioski takaa halukkaille nakkeja kaikilla mausteilla. Nakkikioski on leirin sisäinen työnvälitystoimisto, joka löytää hommia sille, jolla ei juuri ole tehtävää. Ja toisaalta koska organisaatio on valtava, myös tekijöitä töille jotka leirin aikana tulevat eteen.

Ruokakioskit
Partioleiri Kilkkeen nakkikioski eli työnvälitystoimisto
Terhi Rajala Kilkkeen nakkikioskilta lupaa hommia kaikilla mausteilla ja kiittelee partiolaisten kykyä tarttua kaikenlaisiin töihin.YLE / Markku Karvonen

Koristeena nakkikioskin tiskiä kiertää tuhti pötkö, tosin tarkemmin katseltuna se taitaa olla sukkahousua. Ja katossa roikkuu lintuhäkki, jonka pohjaa peittää munien paljous. Se joka hakee nakkikioskilta itselleen hommia, saa häkistä munan sisäänsä kätkevän palkinnon.

Terhi Rajala ja Anna Salmi nauravat, että joku varomaton saattaa eksyä tiskille makkarakin mielessään. He puhuvat lyhytaikaisista työtehtävistä pesteinä, joissa tehtävä ja tekijä etsivät toisiaan. Kioskin tehtävä on saattaa näitä yhteen.

Rakentamisvaiheessa työttömyysprosentti oli nolla

Rakennusleirin aikana tämä työvoimatoimisto ei tuntenut työttömiä työnhakijoita. Sen sijaan kioski poti ajoittain työvoimapulaa. Kun leiri pääsee kunnolla alkamaan, tilanne voi kääntyä toisinkin päin.

- Rakennusleirin aikana nakin saaneet tekivät valtavan määrän risusavottaa. Mutta ajattelimme, että työ kannattaa tehdä nyt hyvin, ettei sitä tarvitse tehdä taas seuraavalla suurleirillä. Lisäksi täällä on ollut tarjolla kaikenlaista rakentamista, pakkaamista ja kantamista, sanovat kioskinpitäjät.

Voi vaikka opastaa tai jakaa materiaalia

Minkälaisia pestejä olisi juuri nyt tarjolla?

- No nyt keittiöissä on auki paikkoja. Samoin ohjelmapisteissä on lyhytaikaisia tehtäviä. Vielä alkuvaiheessa olemme tarjonneet paljon lapiohommia, kun kenttäkeittimille pitää saada lapiovoimin paikat.

Nakkikioskilla on 18 vuoden ikäraja, sitä nuoremmat eivät saa hommia näiltä työmarkkinoilta. Nakkikioskilaiset kiittävät partiolaisten valmiutta mottonsa mukaisesti tarttua erilaisiin töihin. Ja nimenomaan käsin tehtäviin käytännön töihin.

Palkkana muna

Nakkia itselleen hakeva saa palkinnoksi yllätyksen. Teltan katosta roikkuu eräänlainen lottokone, joka pudottaa palkintona muovimunan. Sen sisällä saattaa olla vaikka tikkari, niskahierontaa, aforismeja päivälle tai muuta pientä.

- Toivomme paljon vapaaehtoisia. Nakkeja kyllä riittää joka makuun ja kaikilla mausteilla. On kuumia ja löysiä nakkeja, lupaavat Terhi Rajala ja Anna Salmi.

Kilke suurleiri jatkuu elokuun 5. päivään saakka. Nakkikioskilta saa mitä kuuminta tavaraa todennäköisesti senkin jälkeen, sillä saman tien alkaa Kilkkeen purkuleiri.

Lähteet: YLE Häme