1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Huumeidenkäyttö kasvussa Oulussa

Oulun poliislaitoksen alueella huumeiden käyttörikokset ovat lisääntyneet huimasti. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana poliisin tietoon on tullut yhteensä 256 huumeiden käyttörikosta, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 192.

Hampun kotiviljelyn lisääntyminen levittää kannabista myös nuorten keskuuteen. Kuva: YLE

Törkeitä huumausainerikoksia eli käytännössä huumeiden myyntitapauksia poliisi on tammi-kesäkuun aikana selvittänyt tänä vuonna 16, kun viime vuoden alkupuoliskolla tapauksia oli 13.

Kannabis pääroolissa

Pääosa huumerikoksista liittyy kannabiksen eli marijuanan ja hasiksen käyttöön. Rikoskomisario Matti Luolavirta arvioi näiden huumeiden lisääntymisen taustalla olevan kotikasvatuksen yleistymisen.

Eteläisessä Suomessa villiintynyttä fentanyylin uuttamista lääkelaastareista on Oulun seudulla tavattu, mutta täällä se ei ole levinnyt samanlaiseksi ongelmaksi kuin esimerkiksi Savon ja Karjalan suunnalla. Myös uutena huumena ilmaantunutta MPDV-huumetta on Oulussa takavarikoitu jokin aika sitten tehdyssä ratsiassa 150 gramman erä.

Pääasiassa Oulun seudulla liikkuvat huumeet ovat kannabiksen lisäksi amfetamiini, subutex ja ekstaasi sekä erilaiset lääkevalmisteet, joita käytetään huumeina.