1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääkärikopterit valtion hoitoon

Lääkärihelikoptereiden toiminta on siirtymässä yksityisiltä tukiyhdistyksiltä julkisen vallan hoidettavaksi. Tukiyhdistykset korvaava uusi osakeyhtiö perustettiin tänä kesänä, ja se on jo aloittanut helikoptereiden kilpailutuksen tällä viikolla.

Kotimaan uutiset
Pelastushelikopteri Ilmari
Pelastushelikopteri Ilmari toimii Itä-Suomen alueella.YLE

Rahat lääkärihelikoptereiden toimintaa varten on tarkoitus siirtää Raha-automaattiyhdistykseltä valtion budjettiin. Uutta verorahoitusta ei siten ainakaan vielä tarvittaisi. Hallitus on linjannut, että ensi vuonna lääkärihelikoptereiden toimintaan tarvitaan 12 miljoonaa euroa.

Lääkärihelikoptereita ylläpitäneissä vanhoissa yhdistyksissä pelätään, että valtion rahat eivät riitä toiminnan jatkamiseen entisessä laajuudessa. Luvassa olevat 12 miljoonaa eivät niiden mukaan riitä kaikkien viiden kopterin pitämiseen ilmassa.

Keskiviikkoillan A-studio kertoo, että yksi syy vapaaehtoisen kopteritoiminnan lopettamiseen on yhdistysten rahankäytön leväperäisyys. Poliisi tutkii parhaillaan Raha-automaattiyhdistyksen pyynnöstä lääkärikoptereihin liittyvää avustuspetosta. Oulussa toimivan Sepe-kopterin tukiyhdistyksen entinen toiminnanjohtaja on käräjillä kavallussyytteiden vuoksi.

Kaikki helikoptereille lahjoitetut rahat eivät ole menneet varsinaiseen toimintaan. Esimerkiksi Itä-Suomen Ilmarille lahjoitetuista varoista vain puolet on mennyt lääkärihelikopterin varsinaiseen toimintaan. Vaasan Pete-kopterin toiminta jouduttiin lopettamaan tämän vuoden alussa.

A-studion mukaan uudistus saattaa vaikuttaa lääkärikoptereiden sijaintipaikkakuntiin. Ainakin Vaasan, Vantaan ja Joroisten koptereille on harkittu uutta kotikenttää.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi