Kivivyöryt häiritsevät kiipeilyturman tutkintaa

Ruotsissa Norrbottenin poliisi jatkaa tiistaina tapahtuneen, kahden suomalaiskiipeilijän hengen vaatineen onnettomuuden tutkintaa. Pohjois-Ruotsissa Kebnekaisen jäätiköllä sijaitseva onnettomuuspaikka on kuvattu ilmasta, mutta maastotutkimukset lykätään toistaiseksi liian vaarallisina. Syynä ovat poliisin mukaan jatkuvat kivien vyöryt alueella.

Kotimaa
Karttagrafiikka
YLE Uutiset Grafiikka

- Lämmin sää sulattaa maaperää ja jäätikköä ja aiheuttaa kivivyöryjä, sanoo päivystävä komisario Erik Johansson Norrbottenin poliisista YLE Uutisille.

Onnettomuuspaikka on Kebnekaisen suurimman jäätikön Storglaciärenin alueella Kebnekaisen tunturin itälaidalla.

Norrbottenin poliisi kertoi aiemmin tänään, että tiistaina kuolleet kaksi suomalaista vuoristokiipeilijää on löydetty. Uhrit olivat Laskuvarjojääkärikillan jäätikkökurssilla. Kolme selviytyi kivilohkareen putoamisesta. Ruotsin poliisi arvioi, että uhrit saivat surmansa välittömästi jäätyään vyöryvän kivenlohkareen alle.

Ryhmän muut jäsenet järkyttyneitä

Viisihenkisen kiipeilijäryhmän kolme muuta jäsentä ovat fyysisesti vahingoittumattomia mutta shokissa, kertoo Norrbottenin poliisi ruotsalaiselle Svenska Dagbladet -lehdelle. He ovat jo matkalla Suomeen.

- Kebnekaisella tilanne on rauhallinen. Se mikä aiheutti onnettomuuden, ei ole jatkuva uhka siellä, vaan äärimmäisen valitettava yksittäistapahtuma, yksittäinen kivenlohkareen putoaminen, sanoo Jouni Rajala jäätikkökurssin järjestäneestä Laskuvarjojääkärikillasta.

Suomalaisten ryhmä oli nousemassa Ruotsin korkeimman vuoren Kebnekaisen suurelle jäätikölle, kun lohkare osui jonossa toisena ja kolmantena olleeseen kiipeilijään. He olivat vuonna 1982 syntynyt mies ja vuonna 1987 syntynyt nainen.

Onnettomuuden syy huono onni

Onnettomuushetkellä pilvipeite oli paksu ja matalalla, joten helikopterit eivät päässeet ilmaan. Sää hidasti uhrien sekä turmasta selvinneiden kuljettamista pois tunturista.

Onnettomuudesta ei voi syyttää ketään, vaan suomalaisia kohtasi huono onni, sanoo Kebnekaisen jäätikköaseman johtaja Hans Rosén uutistoimisto TT:lle. Ruotsin poliisi tutkii onnettomuutta. . Oikeuslääketieteellinen tutkimus tehdään Uumajassa Ruotsissa.

Ruotsin viranomaiset ja Suomen ulkoministeriö järjestävät uhrien kuljetuksen kotimaahan. Omaiset ovat tietoisia tapahtuneesta.

Kyseessä oli jo toinen kuolemaan johtanut onnettomuus tänä vuonna Kebnekaisella. Kesäkuussa kuoli mies pudottuaan eteläiseltä harjanteelta 400 metrin korkeudesta. Tätä ennen vakavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut ainakaan neljään vuoteen, Rosén sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset