Kebnekaisen turma johtui ilmeisesti eroosiosta

Kebnekaisella kahden suomalaisen kiipeilijän hengen vaatinut onnettomuus johtui todennäköisesti eroosiosta, arvioi Jouni Rajala kurssin järjestäneestä Laskuvarjojääkärikillasta. Viiden hengen ryhmä oli juuri lähtenyt nousemaan reittiä, kun irronnut kivenjärkäle osui kahteen kiipeilijään tuhoisin seurauksin.

Kotimaa
Kiipeilijän näkymä ylöspäin
Irronnut 500-kiloinen lohkare oli vanhan television kokoinen. Kuvituskuvassa kiipeilijän näkymä ylöspäin.Yle

Ryhmän vetäjä ja neljä jäätikkökurssilaista olivat nousemassa vielä melko loivaa rinnettä, kun ruotsalaisten arvioiden mukaan noin viisisataakiloinen, vanhanmallista televisiota muistuttanut lohkare iskeytyi toisena ja kolmantena kiivenneisiin. Turmassa kuolivat vuonna 1987 syntynyt nainen ja vuonna 1982 syntynyt mies.

- Lohkare tuli viistosti ja yllättävältä suunnalta, kallionharjanteelta, jossa ei ollut ketään liikkeellä. Irtoamisen syystä ei ole vielä varmuutta, mutta se taitaa mennä normaalin eroosion piikkiin, sanoo Jouni Rajala Laskuvarjojääkärikillasta.

Kaikki viisi köysistössä kiivennyttä olivat hetkellisesti suuressa vaarassa. Kyse oli kuitenkin yksittäisen lohkareen irtoamisesta eikä kivivyörystä, joten tilanne oli ohitse hyvin nopeasti.

- Poliisi tutkii onnettomuutta, mutta näiden tietojen valossa sanoisin, että tilanteessa oli aika vähän tehtävissä, Rajala toteaa.

Kebnekaise on suosittu kiipeilykohde, jossa laskuvarjojääkärien kursseille on osallistunut yli tuhat ihmistä kymmenen vuoden aikana. Rajalan mukaan aluetta voi pitää melko turvallisena.

- Kebnekaisella on mahdollisuus kiivetä haasteellisiakin linjoja, mutta kurssi on intro vuorilla ja jäätiköillä liikkumiseen. Siihen sisältyy helppoja lumi- ja kallioreittejä. Tähän mennessä olemme päässeet solisluilla ja polvilumpioilla. Eilinen oli aivan poikkeuksellisen synkkä päivä – vaikka ei se omaisia tässä tapauksessa lohduta.

Vuoristossa liikuttaessa yllättävien onnettomuuksien riski on aina olemassa, mutta Rajala pitää vuoristokiipeilyä kohtalaisen turvallisena lajina. Valtaosaan riskeistä pystyy itse vaikuttamaan, ja lajin vaarallisuus riippuukin pitkälti omasta riskinottohalusta.

Lähteet: YLE Uutiset