Radiohiili paljastaa kivikauden salaisuuksia

Radiohiiliajoituksen odotetaan paljastavan Kierikin kivikautisten asumusten tarkan iän. Yleisökaivauksissa on tällä viikolla löydetty muun muassa vanhan asumuksen tulisija ja isoja luunkappaleita.

kivikausi
Englantilainen vaihto-opiskelija Lee Woodall (vas.) auttaa Mika ja Krista Janhusta tunnistamaan löytöjä Kierikinkankaalla kaivettavasta asumuspainanteeseen kuuluvasta tulisijasta.
Englantilainen vaihto-opiskelija Lee Woodall (vas.) auttaa Mika ja Krista Janhusta tunnistamaan löytöjä Kierikinkankaalla kaivettavasta asumuspainanteeseen kuuluvasta tulisijasta.Kierikkikeskus / Miska Sliden

Kierikinkankaan asumusten tiedetään sijoittuvan noin 5 500 vuoden takaiseen aikaan, jolloin alueella asuva yhteisö hankki pääasiallisen elinkeinonsa metsästämällä hylkeitä.

Suomen happamassa maaperässä eloperäinen aines ei yleensä säily vuosisatojen yli, mutta aikanaan tulisijoihin heitetyt luut ovat muuntuneet niin, että ne ovat säilyneet tähän päivään saakka. Yleensä murentuneet luut ovat kovettuneet tulipesissä ja niistä voidaan siksi tehdä radiohiiliajoitus.

Yleisökaivaukset tutkimuksen apuna

Tuoreimmat löydökset Kierikissä tehtiin yleisökaivauksissa, joissa löytyi muun muassa kivikautinen tulisija ja sen yhteydestä luunkappaaleita. Löytöjen joukossa oli myös kookkain Kierikkikeskuksen yleisökaivauksilla viiden kaivauskesän aikana tavattu palaneen luun kappale. Se on halkaisijaltaan noin kolmisenttinen.

Eläinten luiden tutkimiseen erikoistuneen arkeologi Anna-Kaisa Salmen mukaan kyseessä näyttäisi olevan todennäköisesti hylkeen kallon sisäosasta peräisin oleva luunkappale. Pienempien luunkappaleiden osalta eläinlajien määritys tehdään myöhemmin.

Lähteet: YLE Oulu