1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravut

Rutto tappanut Lamujoen rapuja

Siikalatvan Pulkkilasta on löydetty rapuruttoa. Elintarviketurvallisuusvirasto on varmistanut rapuruton Lamujoen Koskenrannasta alkuviikolla lähetettyjen näytteiden perusteella.

ravut
Kortteisen tekoaltaan sanotaan samentavan Lamujokea.YLE / Hannu Tarvas

Onko löydetty rutto ravut hitaasti hävittävää lajia, selviää Eviran jatkotutkimuksissa ensi viikolla. Piilevä rutto hävittää ravut vesistöstä hitaasti, eikä ruton valtaaman vesistön rapukantaa yleensä saada elvytettyä, kertoo tutkia Satu Viljamaa-Dirks Evirasta.

- Kyllä kaikki ne ravut, jotka tänne tulivat, olivat hyvin selkeästi sairaita.

Rutto etenee nopeasti alavirtaan

Löytöpaikasta alavirtaan rapurutto hävittää ravut Satu Viljamaa-Dirksin mukaan kokonaan. Ylävirran suuntaan tuhot etenevät hitaasti, jollei ravuilla ole nousuestettä.

- Nämähän kulkevat ylöspäin muutaman kilometrin vuodessa, mutta alavirtaan nämä itiöt kulkevat veden virtauksen mukana, kertoo Viljamaa-Dirks

Rapuruton leviämisnopeudesta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Yläpuolisella joella rapuja on saatu normaalisti ja Launelan kalaveden osakaskunnan puheenjohtajaAri Stjerna arvioi, että rapuja voi sieltä tulla vielä ensi kesänäkin, mutta ennen pitkää rapukanta katoaa kokonaan.

- Käsitykseni mukaan rutto on levinnyt tässä meidän kohdalla noin 20 metriä viikossa, kertoo Stjerna.

Huonokuntoisia rapuja

Lamujoella havaittiin rapujen vähentyneen jo heti ravustuskauden alkaessa. Silloin alajoelta nousseet vähäiset ravut olivat huonokuntoisia.

- Omat saaliit olivat huonot ja alkoi kuulua myös huhuja, ettei tästä alapuolisesta joesta saada rapua, kertoo Ari Stjerna, joka lähetti heti alkuviikosta näytteet Eviran tutkittaviksi.

Ravut kadonneet ennenkin

Lamujoesta ravut ovat olleet kadoksissa jo aiemminkin. Silloin syynä ei kuitenkaan ollut rapurutto vaani Kortteisen tekoaltaan rakennustyö, joka samensi joen veden. Ari Stjernan mukaan nykyinen kanta istutettiin jokeen 80 –luvun alussa. Surullisinta asiassa on se, että tuolloin istutus onnistui ainutlaatuisen hyvin.

- Mutta nyt se on mennyttä, sanoo Stjerna.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi