Kirjastoissa ei enää vaadita hiljaisuutta

Kirjastojen äänimaailma on muuttumassa. Kirjastolaiset itse toivovat kirjastoihin vähemmän hyssyttelyä ja enemmän elämän ääniä.

kulttuuri
Kirjastoauton asiakkaita hyllyillä
Yle

”Olet kirjastossa – saatat kuulla ääniä” on helsinkiläisen Pohjois-Haagan kirjaston kampanjan tunnuslause. Kampanjan tarkoituksena on kertoa kävijöille, että ihmisten äänet, keskustelu ja nauru kuuluvat kirjastoon.

– Isoissa kirjastoissa on tilaa hiljaisille lukusaleille, mutta pienissä kirjastoissa, kuten täällä, on vain tottuva kaikenlaisiin ääniin. Halusimme kertoa tämän asiakkaillemme positiivisessa mielessä, sanoo kirjastonjohtaja Lauriina Vilkkonen.

Koneiden huminaa ja nuorten ääniä

Tekniikka on muuttanut kirjastojen äänimaailmaa. Nykykirjastoissa hurisee iso joukko laitteita, jotka luovat omanlaistaan äänimattoa taustalle. Lainausautomaatit ja ovihälyttimet piippaavat, tietokoneet humisevat ja tulostin laulaa. Eniten ääntä pitävät kuitenkin ihmiset.

– Nuoret pelaavat tietokoneilla, ja siitä syntyy meteliä, Vilkkonen kertoo.

Nuorista kävijöistä halutaan pitää kiinni. Kirjastolaisten mielestä on tärkeätä, että lapset ja nuoret voivat tavata toisiaan muuallakin kuin kauppakeskusten käytävillä.

Suurin osa konflikteista syntyy, kun eri-ikäiset käyttäjät kohtaavat toisensa. Henkilökunta luo pelisääntöjä, jotta eri käyttäjäryhmät tulisivat toimeen keskenään.

– Kirjastot ovat niitä harvoja paikkoja, joissa eri-ikäiset ihmiset vielä oleskelevat yhdessä, kertoo Sinikka Sipilä Suomen kirjastoseurasta.

Kirjasto on kaupunginosan olohuone

Rauhaa kaipaaville kirjastot tarjoavat edelleen myös hiljaisia tiloja. Siellä missä ei ole tilaa lukusaleille, turvaudutaan kekseliäisyyteen.

– Pienempiin kirjastoihin olemme keksineet sellaisia ratkaisuja, että eri yleisöryhmät käyvät vähän eri kellonaikoihin. Silloin voi toimia joinakin aikoina nuorten ehdoilla, joinakin aikoina enemmän lasten ehdoilla, ja taas toisina aikoina hiljaisuutta kaipaavien aikuisten ehdoilla, kertoo Turun kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari.

Kirjastojen äänimaailman muutos johtuu paitsi tekniikan kehityksestä myös toiminnan monipuolistumisesta. Kirjastoissa järjestetään luentoja, tiedonhaun opetusta, peli-iltoja ja muita tapahtumia. Kirjastoista on tullut paitsi luku- myös kohtaamispaikkoja.

– Kirjastomme on tämän kulmakunnan olohuone, Lauriina Vilkkunen sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Sarianna Kankkunen