1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tästä vuodesta tulossa kaikkien aikojen kuumin

Kuluvan vuoden alkupuoli on ollut tilastoidun ilmastohistorian lämpimin. 48 maan ilmastotutkijat ovat julkaisseet raportin, jonka sanotaan lopullisesti todistavan ilmaston lämpenemisen.

Esimerkiksi Thaimaan vesivarannot ovat haihtuneet monin paikoin alimmilleen vuosikymmeniin, millä on tuntuva vaikutus maan riisintuotantoon. Kuva: Barbara Walton / EPA

Raportin laadinnan pääosissa ovat olleet Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja ilmaston- ja mertentutkimuslaitos Noaa sekä Britannian ilmatieteen laitos Met Office.

Raporttiin on koottu kymmenen eri ilmastomuuttujaa, jotka kaikki osoittavat samaan, lämpenevään suuntaan. Tutkijat toteavat, että maapallon ilmasto on lämmennyt jo 50 vuoden ajan. Toistaiseksi kaikkein lämpimin vuosi on ollut 1998, mutta tämän vuoden ensimmäiset kuukaudet antavat olettaa, että tänä vuonna ennätys rikotaan. Viime vuosi oli tilastohistorian toiseksi lämpimin.

Tutkimuksessa käytettyjä muuttujia ovat ilman lämpötila mantereen ja meren päällä sekä kilometrin korkeudessa, meriveden lämpötila pinnassa ja 700 metrin syvyydessä, ilmankosteus, kun lämmin ilma imee itseensä kosteutta sekä merenpinnan nousu, joka on seurausta jäätiköiden sulamisesta ja lämpölaajenemisesta.

Lisäksi havainnoitiin pohjoisen pallonpuoliskon lumikatteen ja napajään vähenemistä, jäätiköiden sulamista sekä stratosfäärin lämpötilaa. Viimeksi mainittu osoitti viilentymistä, mikä johtuu otsonin määrän vähenemisestä.

Ilmastotutkijat ovat useita kuukausia painiskelleet viime vuonna paljastuneen "Climategaten" kanssa. Brittiläisen East Anglian yliopiston väitettiin vääristelleen ilmastotietoja. Väitteet on yksi kerrallaan osoitettu vääriksi.

Uusi tutkimus on tekijöiden mukaan vastaansanomaton todiste ilmaston lämpenemisestä ihmisen toiminnan seurauksena.

Tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin US National Oceanic and Atmospheric Administration -tutkimuslaitoksen kaksi viikkoa sitten julkistamat tutkimustulokset. Niiden mukaan kuluvan vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta olivat lämpimimmät tilastoidun historian aikana.