1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimus: Merten ravintoketju järkkynyt pahoin

Valtamerten kasviplantonin määrä on laskenut selvästi kuluneen vuosisadan aikana, kertoo kanadalainen tutkimus. Mikroskooppisista eliöistä muodostuva kasviplankton on merten ravintoketjun perusta, joten sen väheneminen järkyttää merten ravintoketjua.

Nova Scotian Dalhousien yliopiston raportti on ensimmäinen näin pitkältä ajalta tehty globaali selvitys planktonin määrästä maailman merissä. Tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä ja siitä uutisoi BBC.

Tutkimustulosten mukaan kasviplanktonin määrä on vähentynyt noin prosentin vuodessa. Tämä selittyy tutkijoiden mukaan meriveden lämpenemisellä, joka lisää veden kerrostuneisuutta.

Kasviplankton tarvitsee elääkseen merenpinnalta tulevaa auringonvaloa ja pohjalta tulevia ravinteita. Koska veden lämpeneminen lisää kerrostuneisuutta, planktoneliöt eivät saa tarpeeksi ravintoa.

Merten ravintoketju muodostuu yksinkertaistettuna siten, että kasviplanktonia syö eläinplankton, joka taas on pikkukalojen ja muiden merieläinten ravintoa. Jos kasviplankton vähenee, heijastuu se lähes kaikkiin muihinkin merieliöihin.

BBC:n haastattelema Maailman luonnonsuojelujärjestön IUCN:n asiantuntija Carl-Gustav Lundin uskoo planktonin vähenemiseen, mutta arvelee sillä olevan muitakin syitä. Hän huomauttaa, että kalastuksen määrä on viime vuosikymmeninä lisääntynyt räjähdysmäisesti. Kun kalat pyydetään pois, eläinplankton lisääntyy, mikä taas vähentää kasviplanktonia, Lundin toteaa.

Vaikka tutkimuksessa todettiin selvä trendi planktonin vähenemisessä joka puolilla maapalloa, kehitys ei ole suoraviivaista. Merten virtaukset vaikuttavat asiaan.

Poikkeus planktonin vähenemiseen oli havaittavissa Intian valtameren rannikoilla, missä planktonin määrä oli jopa kasvanut. Tutkijat selittivät havainnon alueen maataloudesta mereen päätyvällä suurella ravinnemäärällä.

Ilmiö kiihdyttää ilmaston lämpenemistä

Kasviplanktonin väheneminen on omiaan kiihdyttämään ilmaston lämpenemistä. Kuin muutkin kasvit, kasviplankton yhteyttää ja poistaa siten ilmasta hiilidioksidia.

Maapallon merien kasviplanktonin on laskettu tuottavan yhteyttämisen yhteydessä puolet ilmakehän kaikesta hapesta.

Kun kasviplankton häviää, ilmakehään jää entistä enemmän hiilidioksidia, mikä taas kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Ilmiö on jo havaittu eteläisellä Tyynellämerellä, joskin se on tähän saakka arveltu johtuva suurimmalta osalta tuulten muutoksista.