Mutafutiksessa rapa roiskuu

Fc Yli-Utos järjestää toisen perättäisen mutafutiksen SM-turnauksen Utajärvellä tulevana viikonloppuna. Leikkimielisestä ideasta alkunsa saanut turnaus kerää rapakentälle innokkaita pelaajia ympäri Suomea.

Juniorijoukkueet
Mutafutiksen peliasu on vapaavalintainen. Tänä vuonna tosin suojalasien käyttöä suositellaan.
Mutafutiksen peliasu on vapaavalintainen. Tänä vuonna tosin suojalasien käyttöä suositellaan.Fc Yli-Utos

Tänä vuonna Utajärvellä mutafutiksen suomenmestaruudesta kilvoittelee 30 joukkuetta, joista kaukaisimmat vieraat tulevat Sipoosta. Idean isä Seppo Kinnunen kertoo mutafutiksen syntyneen pitkän kypsyttelyn tuloksena.

- Neljä vuotta sitten, kun Yli-Utokselle ruvettiin tekemään kenttää, heitin että jos tämä menee mönkään niin lyödään vettä sekaan ja pelataan mutafutista, Kinnunen muistelee.

Pari vuotta sitten seuran kokouksessa asia otettiin puheeksi tosissaan ja kaikki lämpenivät ajatukselle.

Mutafutiksen kenttä rakennetaan keinotekoisesti pellolle, johon kerätään päälle mutaa noin kymmenen senttimetrin paksuiseksi kerrokseksi. Mutafutis eroaa suopotkupallosta siinä, että mutaan ei uppoa polvia myöten, eikä pohja anna periksi. Suopotkupalloa sotkuisempaa puuhaa mutafutis kuitenkin on.

- Muta ei muuten lähde sitten suihkuttamalla pois. Sitä pitää hangata kunnolla, että se irtoaa, Kinnunen nauraa.

Juniorit futaavat myös mudassa

Mutafutiksessa tärkeimmät suojavarusteet ovat suojalasit. Rapa nimittäin roiskuu aina kun joku potkaisee palloa. Pelaajat saavat pelata millaisissa kengissä tahtovat mutta mutafutiksen idean isä Seppo Kinnunen ei suosittele pelaamaan avojaloin tai pelkät sukat jalassa. Mudan seassa kun saattaa olla kiviä.

- Jos haluaa pelata läpyskät jalassa, kannattaa ne teipata kunnolla jalkoihin kiinni, Kinnunen ohjeistaa.

Viime vuoden tapaan pelit aloitetaan lauantaina, joilloin ovat vuorossa alkusarjan pelit. SM-titteli ratkaistaan sunnuntaina.

Fc Yli-Utoksen junnut ovat myös mukana mutafutis-turnauksessa. He pelaavat kutsuvieraitaan Oulun Tervareiden Liverpool E11- ja Kiimingin LaFK F9 -joukkueita vastaan. Lisäksi aktiiviset junnut toimivat turnauksessa pallopoikina.

Turnauksesta saatavat tulot ohjataan kokonaisuudessaan Fc Yli-Utoksen juniorityön kehittämiseen.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen