Metsäpalot huonontavat ilmanlaatua

Ilmanlaatu on tänään huono eri puolilla Suomea Venäjän metsäpalojen vuoksi. Jo aamulla Etelä-Karjalassa oli havaittavissa selvää savun hajua ja epäpuhtauksista utuista ilmaa. Päivän mittaan savua on kulkeutunut ilmamassan mukana laajasti eteläiseen ja keskiseen Suomeen.

Kotimaa
Utuinen ilma Tampereella.
Venäjän metsäpalojen aiheuttama utuinen ilma näkyi torstaina myös Tampereella saakka.YLE

Suuria hiukkaspitoisuuksia on kulkeutunut Länsi-Suomeenkin torstain aikana. Arvion mukaan savua leviää kaakosta ensi yönä aina Oulun seudulle asti.

Tällä haavaa ilmanlaatu on Savossa ja Pohjois-Karjalassa luokitusasteikon piinallisimmalla portaalla eli erittäin huono. Rajan tuntumassa Etelä-Karjalassa ilmanlaatu on tänään ollut heikompi kuin kahteen vuoteen.

Savu tuntui iltapäivällä nenässä Tampereella saakka.

Pääkaupunkiseudulla ilmanlaatu parani puolen päivän jälkeen, kun ilman hiukkaspitoisuudet normalisoituivat.

Savu vaaraksi keuhkosairaille

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat huolissaan metsäpalosavujen aiheuttamista terveyshaitoista. Palosavuista voi tulla ärsytysoireita herkimmille kuten keuhkosairaille. Riskiryhmiin kuuluvat voivat vähentää pienhiukkasille ja hiilivedyille altistumista pysymällä sisätiloissa.

Ministeriön mukaan tämänhetkinen ilmanlaatu ei kuitenkaan ole hälyttävä, ja sen odotetaan paranevan lähipäivinä.

Tuuli ja sade auttavat asiaa

- Pienikin sade puhdistaisi ilman hyvin, sanoo ilmanlaatupäivystäjä Kati Loukkola Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Kuuroja onkin luvassa etelästä myöhään illalla. Etelä-Suomen yli liikkuva ukkosrintama vähentää ilman hiukkaspitoisuuksia.

Samalla ilmavirtaus vaihtanee suuntaa, joten uusia palosavuja ei Venäjältä ole odotettavissa. Kaakkoistuulet kääntyvät puhaltamaan ensin etelästä ja sitten lounaasta, mikä työntää savuja pois. Ilmatieteen laitoksen mukaan lounaisvirtaus jatkuu usean päivän ajan.

Oulussa ilmavirtaus käy idästä, ja siksi kaupungissa saattaa olla vielä savuista, mutta huomisesta alkaen helpottaa. Helteiden ohella katoaa myös savu.

Lähteet: YLE Uutiset