1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. heavy rock

Metallimessu jatkaa Lutherin työtä

Metallimessu tarjoaa DBTL:ssä jumalanpalveluksen metallimusiikin ystäville. Kyseessä ei ole kuitenkaan vain konsertti, vaan Lutherin sanoman sovittaminen tämän ajan kansalle.

Kasvatustyönteologi Heikki Airikka uskoo metallimusiikin ja luterilaisuuden sopivan hyvin yhteen. Kuva: YLE / Rami Kolehmainen

Metallimessu on kiertänyt Suomea vuodesta 2006, jolloin myös Lordi voitti Euroviisut. Seurakuntayhtymän sponsoroima kiertue tarjoaa metallimusiikkiin sovellettuja virsiä ja liturgisia lauluja seuraten kirkkovuoden jumalanpalveluksen liturgiaa.

– Messu on aito jumalanpalvelus, mutta metallimusiikki on myös aitoa, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusteologi Heikki Arikka vakuuttaa.

Arikan mukaan uudistuksille löytyy aina kriitikoita niin seurakuntien sisältä kuin ulkopuoleltakin. Metallimessuun on yhdistetty niin perinteiden rappio kuin popularismin tavoittelu. Arikan mukaan loppujen lopuksi kysymys on kuitenkin viestinnästä.

– Metallimessu on Lutherin jalanjäljissä kulkevaa. Siinä missä Luther käänsi Raamatun latinasta saksaksi, niin metallimessu tekee saman musiikille. Virret, mitkä ovat meidän luterilaisen musiikin aarteisto, ovat poljennoiltaan ja sointikuvioiltaan senkaltaisia, että isolle osalle ajan niin sanotun rock-sukupolven ihmisille voi olla vaikeaa seurata ja pysyä nuotissa. Monet virret on kuitenkin helposti käännettävissä metallimusiikiksi. Se on sellaista musikaalista äidinkieltä, joten tämä on hyvin luthermaista ajattelua muuttaa messusävelmistö ja messuvirret metallimusiikin tahtiin.

Metallimusiikki on kansanmusiikkia

– Siinä mielessä, että siitä mistä kansa tykkää ja nauttii, niin voidaan sanoa että se on kansanmusiikkia. Suomessa voisi jo melkein kutsua, että heavymusiikki alkaa olla kansanmusiikkia. Jos vaikka ajatellaan euroviisuvoittoa ja millä musiikkigenrellä se voitto tuli, Arikka toteaa.

Kävijöistä riippuen messu kestää noin tunnin. Viime vuonna DBTL:n aikana metallimessussa kävi 550–600 ihmistä. Tänä vuonna messutelttaan mahtuu 700 kuuntelijaa.

Metallimessu esiintyy osana DBTL-festivaalia. Metallinen jumalanpalvelus tapahtuu Mikaelinkirkon edessä sijaitsevassa Mannerheiminpuistossa 30. heinäkuuta klo 20.00.