Hyppää sisältöön

Juha Vainio -palkinto Maija Vilkkumaalle

Maija Vilkkumaa saa lauluntekijöiden tunnustuspalkinnon ansioistaan sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjänä.

Maija Vilkkumaa julkaisi ensimmäisen soololevynsä 1999. Kuva: YLE / Mikko Moilanen

Maija Vilkkumaa saa Juha Vainion rahaston vuoden 2010 tunnustuspalkinnon. Kotkan Meripäivillä perjantaina illalla Yleisessä saunassa -konsertissa luovutettava 6 000 euron tunnustuspalkinto myönnetään nyt 20. kerran.

Rahaston hallitus perustelee valintaansa Maija Vilkkumaan kyvyillä uudistaa suomalaista laululyriikkaa.

- Maija Vilkkumaan tekstit ovat hyvää puhekieltä. Sanoitukset ovat malliesimerkki siitä, kuinka puhuttu, tämän päivän kieli toimii lauluissa.

Maija Vilkkumaa on syntynyt vuonna 1973. Hän on julkaissut kuusi soololevyä, joista ensimmäinen, Pitkä ihana leikki, ilmestyi vuonna 1999. Ennen soolouraansa Vilkkumaa oli Tarharyhmä-yhtyeen lauluntekijä.

Viime vuonna Juha Vainio -palkinnon sai Dave Lindholm.

"Olen ylpeä ja liikuttunut"

Maija Vilkkumaa myöntää, että tunnustuspalkinnon saaminen tuntuu hyvältä.

- Joskus on hiipinyt varovainen toive, että voi kun tuonkin joskus saisi. Työtä pitää kuitenkin rakastaa muista syistä, ei palkinnon saamiseksi.

- Olen palkinnosta ylpeä, onnellinen ja liikuttunut. Tuntui tosi kivalta kuunnella raatilaisten perusteluita. On iso kunnia olla samassa jengissä edellisten palkinnonsaajien kanssa, Vilkkumaa hymyilee.

Esimerkiksi aiemmin palkinnon saaneet Juice Leskinen ja Tuomari Nurmio ovat Maija Vilkkumaan nuoruuden nuoruuden esikuvia. Vilkkumaa on vasta kolmas nainen, joka saa Juha Vainio -palkinnon.

- Iso osa lauluntekijöistä on miehiä, ja sanoituskenttää ovat hallinneet miehet. Varmasti tulevina vuosina naiset tulevat saamaan enemmänkin palkintoja. Heidän pitää ehkä edetä vielä ensin pidemmälle urallaan, Vilkkumaa ennustaa.