Pohjoismaiden uusnatsit tiiviissä yhteistyössä

Suomen, Ruotsin ja Norjan uusnatsit ovat viime vuosien aikana tiivistäneet yhteistyötään. Suomessa toimii äärioikeistolainen Kansallinen vastarinta -liike, jonka edustajat tapaavat veljesjärjestönsä Svenska Motståndsrörelsen johtoa säännöllisesti, kertoo YLEn ruotsinkielinen uutistoimitus.

Kotimaa
Helsingin Setan toimiston natsisymbolein töhrityt ovet.
Helsingin Setan toimiston ovet töhrittiin natsisymbolein heinäkuun alussa.YLE

Uusnatsien tavoitteet on kirjattu järjestöjen internetsivuille (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteet keskittyvät maahanmuuttajien palauttamiseen kotimaihinsa, pohjoismaisen rodun suojeluun ja Euroopan unionista vetäytymiseen.

Huomiota herättää, että tavoiteohjelmassa mainitaan yhteispohjoismaisen valtion luominen yhden johtajan alaisuuteen, joskin myös kansallisen, nykyistä autoritaarisemman hallituksen perustaminenkin on listalla.

Pohjoismaiden uusnatsit ovat halukkaita ajamaan tavoitteitaan väkivaltaisin keinoin ja he valmistautuvat rotujen väliseen sotaan. Jäsenistö harjoittelee kamppailulajeja ja veitsen käyttöä taistelussa. Varsinkin ruotsalaisista vastarintaliikkeen jäsenistä monet, myös järjestön puheenjohtajaksi mainittu Klas Lund, on tuomittu väkivaltarikoksista.

Ruotsissa uusnatsiliikkeen jäsenmäärä on nousussa. Mielenosoituksiin osallistuu jopa 3 000aktivistia, joista osa tulee paikalle Suomesta.

Käytännössä liike toimii varsinkin vähemmistöryhmiä, kuten homoseksuaaleja, juutalaisia ja erirotuisia vastaan. Ihmisoikeusia puolustavan ruotsalaisen Expo-lehden toimittaja Mikael Ekman painottaa, että ääriliikkeet on otettava vakavasti ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi ja pääsevät toden teolla aloittamaan viharikokset ja demokraattisen yhteiskunnan nakertamisen.

Suomessa alkukesästä tapahtunut isku Pride-kulkueeseen saattoi olla merkki uusnatsien toiminnan vilkastumisesta. Iskun tekijöillä kerrotaan olleen natsisympatioita, vaikkakaan he eivät olleet liikkeen johtohahmoja.

Lähteet: YLE Uutiset