Juha Sipilä lähtee keskustan puheenjohtajakisaan

Kansanedustaja Juha Sipilä lähtee tavoittelemaan keskustapuolueen puheenjohtajuutta. Sipilä on toistaiseksi kolmas puoluejohtajakisaan ilmoittautunut, muut ehdokkaat ovat kansanedustaja Mauri Pekkarinen ja kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen. Istuva puheenjohtaja Mari Kiviniemi vetäytyi kisasta yllättäen huhtikuun alussa.

talous
Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.)
Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.)YLE

51-vuotias Juha Sipilä on ensimmäisen kauden kansanedustaja Kempeleestä Oulun vaalipiiristä. Taustaltaan hän on teknologiayrittäjänä rikastunut pääomasijoittaja.

Sipilä kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja eri puolilta Suomea. - Yhteydenottojen perusteella on käynyt selväksi, että puolue tarvitsee tässä tilanteessa uudistajaa, joka pystyy yhdistämään puolueen.

Sipilä myöntää, että puolueen sisälläkin on kärjistetty jakolinjaa arvokonservatiivien ja cityliberaalien välillä. Hän toteaa, ettei itse tällaista erottelua näe.

Sipilä toteaa lähtevänsä kisaan tietoisena siitä, että hänen eduskuntakokemuksensa rajoittuu vuoteen. Hän sanoo kuitenkin katsovansa, että 25 vuoden johtajakokemus kansainvälisissä yrityksissä antaa hyvät valmiudet puheenjohtajana toimimiseen.

Sipilä ilmoittaa olevansa varsin Eurooppa-myönteinen. Hänen mukaansa EU on rauhan liitto ja siltä pohjalta Eurooppaa tulee rakentaa. Sipilä ei kuitenkaan hyväksy liittovaltiokehitystä. - En usko siihen, että esimerkiksi yhteisillä veloilla pystyttäisiin Eurooppaa rakentamaan. Sen verran erilaiset kulttuurit tässä on.

Uusia puheenjohtajaehdokkaita odotetaan vielä

Keskustan puheenjohtajakisaan lähtemistä harkitsevat vielä ainakin kansanedustajat Juha Rehula ja Tuomo Puumala.

Rehulan mukaan painetta on siihen suuntaan, että ehdokkuuteen pitäisi antaa vastaus mahdollisimman pikaisesti. - Semmoinenkin yhteydenotto on tullut, että nyt ilmoittaudut heti tai vaikenet ikuisesti.

Rehula sanoo kuitenkin olevansa sen verran hämäläinen, että antaa ajan vielä kulua.

Ennakkosuosikkeihin lukeutuva varapuheenjohtaja Tuomo Puumala on sanonut pitävänsä tiedotustilaisuuden tällä viikolla.

Vaalirahajupakassa syytteen saanut kansanedustaja Antti Kaikkonen pitää toistaiseksi enemmän epätodennäköisenä kuin todennäköisenä osallistumistaan.

Lähteet: YLE Uutiset