1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjällä leviävä jättiputkilaji uhkaa Suomen luontoa

Suomen luontoa uhkaa uusi, Venäjällä yleistyvä jättiputkilaji. Jättiputket ovat ihmiselle vaarallisia, koska ne voivat aiheuttaa pahoja ihovaurioita. Venäläisen asiantuntijan mukaan tilanne on jo huolestuttava Suomen itärajan tuntumassa.

luonto
Heracleum sosnowski -lajin ukonputki
Heracleum sosnowski -lajin ukonputkiYle

Venäjällä tavattu ukonputkilaji leviää voimakkaammin kuin kaukasianjättiputki ja persianjättiputki, joita Suomessakin on. Suomessa Heracleum sosnowskia ei ole toistaiseksi tavattu, minkä takia kasvilla ei ole suomenkielistä nimeä. Sen sijaan Venäjän länsiosissa eri jättiputkilajeja on jo kaikkialla.

- Jättiputkia on paljon Suomen vastaisella rajalla, Leningradin alueella ja Karjalassa. Siellä maaperä on otollista, vetistä, eikä kasvilla ole juuri vaateita kasvupaikan suhteen, kertoo professori Juri Spiridonov Venäjän kasvintautilaitokselta.

Kasvit eivät myöskään ole sairauksille alttiita ja ne tyytyvät hyvin vaatimattomaan maaperään. Kasvi valtaa suurilla lehdillään noin neliömetrin kokoisen alan ja nostaa oman kukkansa jopa neljän metrin korkeuteen, kohti valoa.

Venäjällä jättiputkia on yritetty hävittää leikkaamalla. Leikkaus on usein kuitenkin työlästä, koska kasvi pitää leikata useita kertoja kasvukauden aikana ja toistaa leikkaus muutaman vuoden ajan. Parhaita tuloksia Venäjällä onkin saatu kun jättiputkia on hävitetty torjunta-aineilla.

Jättiputket ovat ihmiselle vaarallisia, koska kasvin neste voi aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita, ihottumaa tai pigmenttivaurioita.

Spiridonovin mielestä Venäjällä jättiputkia on jo niin paljon, että maahan tarvittaisiin valtiollinen ohjelma kasvien nujertamiseksi. Hänen mukaansa jättiputki on jo voittanut taistelun ihmistä vastaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi