Kun malminetsijä törmäsi aarteeseen

Malminetsijä Aaro Paananen yllättyi melkoisesti etsintäreissullaan vuonna 2003, kun malmin sijasta metsästä löytyi aarre. Kannuslaisen Hannin Matin aarre oli ollut piilossa kolmisensataa vuotta.

louhinta
Vanhoja hopearahoja, eli osa ns. Hannin aarteesta
YLE/ Raila Paavola

Rikas malmilöytökin on eräänlainen aarre. Ainakin Toholampilainen Aaro Paananen on saanut löydöksistään kunniaa ja Geologian tutkimuskeskukselta palkintoja monista malmilöydöistään.

Vuonna 2003 hän oli palailemassa vanhalle löytöpaikalle Kannuksessa, kun reissu muuttui tavallista jännittävämmäksi. Aaro Paananen liikuskeli Hannin metsissä sellaisen kivenlohkareen lähettyvillä, josta aiemmin oli löytynyt kultaa. Huomio kiinnittyi matalaan, pöytämäiseen kiveen.

- Huomasin, että kivellä oli joitain mustia lätkiä. Sitten sieltä näkyi jotain kullanvärisiä koruja. Ensimmäisenä tuli mieleen, että rihkamaahan ne ovat, joita joku on heittänyt kivelle. Kun nostelin niitä käteeni, niin selvisi, että kyse oli vanhoista hopearahoista. Vuosiluvut näkyivät ja merkinnät Kaarle XI ja Kaarle XIII. Näitä pilkisteli sieltä sammaleen raoista.

Aaro Paananen soitti Museovirastoon. Pian Maakuntamuseosta saapui asiantuntija tutkimaan löydöstä.

Piilossa venäläisiltä

Aaro Paanasen löytö paljastui niin sanotuksi Hannin Matin aarteeksi. Eri lähteistä Aaro Paananen selvitti, että Matti oli Isovihan aikana 1700-luvun alussa piilottanut aarteensa metsään, turvaan venäläissotilailta, jotka tuohon aikaan kulkivat pohjalaiskunnissa ryöstellen ja ihmisiä kiduttaen. Hannin Matti saikin venäläisten käsissä surmansa. Hän ei ilmeisesti kidutuksesta huolimatta paljastanut kalleuksiensa kätköpaikkaa.

Matin kuoltua hänen poikansa käräjöivät, jotta selviäisi, mihin Matin aarteet olivat joutuneet. Selvyyttä ei asiaan saatu. Nyt aarre löytyi kolmisensataa vuotta myöhemmin. Ilmeisesti löydös on vain osa kalleuksista.

Arvokkaita esineitä

Aaro Paanasen löytämässä kätkössä oli kaikkiaan 64 hopearahaa, markan kolikoita Kaarle XI ja XII ajoilta. Vanhin on peräisin vuodelta 1666 ja nuorin vuodelta 1713.

Kätköistä löytyi myös rikkinäinen vyö, joka paljastui 1600-luvulla tehdyksi, Vaasalaisen kultasepän taidonnäytteeksi. Vyö on polttokullattua hopeaa ja siinä on miesfiguureja sekä ristiinhiottuja kiviä.

Ilmeisesti metsätraktori on ajanut vyön päältä, jolloin se on vaurioitunut. Lisäksi metsästä löytyi vain vyön puolikas. Arvellaan, että Hannin Matti olisi aikanaan antanut vyön toisen puolikkaan toiselle pojalleen.

Aarre innoitti moneen

Kannuslaisesta metsästä löytynyt vanha aarre on poikinut nyttemmin monenlaista, kertoo löydöksen tehnyt Aaro Paananen. Hannin suku on hänen mukaansa teettänyt omaan käyttöönsä vanhoista koruista hopeisia ja kultaisia näköisversioita.

Lisäksi Veli Ranta-Ojala on kirjoittanut faktaa ja fiktiota sisältävän kirjan Vihan päivät, jossa tarinoidaan Isovihan aikaisesta elämästä ja muun muassa Hannin Matin aarteesta.

Hannin aarre on heinäkuun ajan esillä Aaro Paanasen malmi- ja mineraalinäyttelyssä, Toholammin Pajamäellä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa