Maikkalassa ilahduttavan iso ikähaarukka

Silti edustus ikäjakauman keskisektorista jää pieneksi. Pulikoimisen iloa hehkuvat lapset ja vanhukset, eivät niinkään nuoret aikuiset.

Porin maauimalassa voi tutustua uimisen saloihin. Kuva: YLE / Karri Laihonen

Porin maauimalassa on riittänyt väkeä, kun helleaalto on pyyhkäissyt Suomen yli tänä kesänä ennen kokemattoman voimakkaana.

- Kyllä se on varmasti näkynyt kävijämäärissä, vaikka maauimala on suosittu kesästä toiseen, kertoo uimavalvoja Maria Heinonen.

Baywatch on asia erikseen

Uimavalvojan työnkuva ei ole ihan sitä mitä amerikkalaisissa draamasarjoissa näytetään. Maria Heinonen sanoo puuta koputtaen, että tänä kesänä ei ole ainuttakaan vaaratilannetta ollut.

- Onneksi ei ole tarvinnut testata pelastustaitoja. Toimenkuva on kieltämättä erilainen, mitä pelkästään telkkarista katsottuna luulisi.

Heinosen mukaan päivä menee tarkkailun ohella siinä, että neuvotaan ja vedetään jokunen vesijumppa. Jos tilanne suo, voidaan hyppytasotkin avata.

Maauimala on suosittu uimakoulupaikka

Uimakoulut ovat vuosien saatossa säilyttäneet suosionsa ja ennen kaikkea tarpeellisuutensa. Vaikka nykyään ala-asteiden opetussuunnitelmaan kuuluukin uimaopetus, saa uimakoulussa paljon seikkaperäisemmän ohjauksen veden huomaan.

- Alkeisryhmässä opetellaan veteen menoa, laudan kanssa uimista ja lopuksi uidaan se 25 metrin matka. Jatkoryhmissä laajennetaan opetusta uimatyylien puolelle, kertoo uimakouluopettaja Linnea Kotiniemi.

- Siitä huolimatta, että ala-asteella opetellaan uimista, tulee vastaan vielä sellaisia 13-vuotiaita, jotka eivät kerta kaikkiaan osaa uida, sanoo Kotiniemi.

- Uimakoulun ryhmät, kun käy läpi niin uskallan sanoa, että osaa uida.