Sunnuntaisuomalainen: SOK-johdossa satoja kuntapäättäjiä

S-ryhmän alueosuuskauppojen päättäjistä yli neljännes eli ainakin 452 henkilöä istuu myös kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa. Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan kansanedustajista alueosuuskauppojen hallinnossa on mukana viidennes.

Kotimaa
Kuvssa Kodin Terran liput Kokkolan Heinolassa.
YLE / Jussi Siitarinen

Kansanedustajia SOK:n hallinnossa on 39. Poliitikkojen lisäksi osuuskuntajohdoissa on mukana paljon merkittävässä asemassa olevia virkamiehiä, kuten kunnanjohtajia.

Eniten kunnallispoliitikkoja on Helsingin alueosuuskaupan HOK-Elannon päättäjistä, joista heitä on 71%. Heistä yksi, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ei näe henkilösidoksissa lähtökohtaisesti mitään epäilyttävää.

- Jos 80 prosenttia pääkaupunkiseudun kotitalouksista on HOK-Elannon jäseniä, tilastollinen tosiseikka on, että noin 80 prosenttia pääkaupunkiseudun päättäjistäkin on jäseniä, Tuomioja laskee.

Henkilösiteet julkishallinnon ja osuuskauppojen hallinnon välillä ovat aiheuttaneet syytöksiä siitä, että SOK olisi etuoikeutetussa asemassa mitä tulee esimerkiksi lupa-asioihin. Jääviyskysymykset nousevatkin esille usein. Lain mukaiset esteellisyyspykälät eivät kuitenkaan ulotu päättäjien kaikkeen toimintaan. Esimerkiksi puolueiden sisäiset neuvottelut ja kuntien omistamien yritysten hallitukset eivät kuulu esteellisyyspykälän piiriin.

Alueosuuskauppojen hallintoneuvostojen ja hallitusten jäsenet saavat kokouspalkkioiden lisäksi henkilökunta-alennuksen ostoksistaan. Edustajistojen jäsenten vastaavaa etua ollaan Seinäjoen alueosuuskauppaa lukuunottamatta kuitenkin poistamassa.

Suomen pienyrittäjät ry on tehnyt ilmiannon Euroopan neuvoston korruptionvastaiselle toimielimelle Grecolle koskien rakenteellista korruptiota Suomen kunnallishallinnossa.

Lähteet: YLE Uutiset