Vääristä potilaista halutaan eroon sairaaloiden päivystyksessä

Suomessa on yhä vähemmän sairaaloita, joissa on lääkärin päivystysvastaanotto. Päivystyksen keskittäminen esimerkiksi alueen suurimpaan sairaalaan herättää voimakkaita tunteita. Alan mukaan nykyinen päivystysjärjestelmä ei kuitenkaan toimi, koska lääkärit tekevät vääriä töitä ja hoitavat vääriä potilaita.

Kotimaa
Ihmisiä sairaalan päivystyksessä
Suomessa on yhä vähemmän sairaaloita, joissa on päivystävä lääkäri. Päivystyksen keskittäminen esimerkiksi alueen suurimpaan sairaalaan tietää sairastuneille nykyistä pitempiä lääkärimatkoja. Ministeriön mukaan keskittämällä on tarkoitus taata laadukkaampi hoito.

Päivystyksen keskittäminen eli yhteispäivystys on lisääntynyt Suomessa. Varsinkin yöpäivystykset ovat keskittyneet jo nyt hyvin harvoihin hoitolaitoksiin. Todennäköistä on, että lähivuosina ainakin kaikki suurimmat kaupungit siirtyvät yhteispäivystykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä tiedetään, että Suomen päivystysjärjestelmä on vanhanaikainen ja sisältää liikaa päällekkäisyyksiä.

- Meillä ei ole terveydenhuollossa varaa sellaiseen päällekkäiseen toimintaan, jossa ympärivuorokautista valmiutta pidetään yllä, sanoo tulevaa terveydenhuoltolakia valmistelemassa ollut lääkintöneuvos Jukka Mattila.

Pikkuvikaiset ruuhkauttavat päivystykset

Suomessa ei ole tähän mennessä ollut päivystykselle selkeitä pelisääntöjä. Potilaat käyttävät päivystysvastaanottoja armotta hyväkseen kiireettömien vaivojen valitteluun, jos muuten ei julkisen puolen lääkärille pääse.

Myös terveydenhuollon monet muut puutteet näkyvät päivystyksissä. Tyypillistä on, että päivän tekemättömät työt kasautuvat iltaisin päivystävälle lääkärille.

Esimerkiksi Lahdessa päivystysjärjestelyt ovat olleet jo pitkään sekavia. Ajoittain ruuhkat ovat olleet lähes sietämättömiä. Lahden kaupunginsairaalassa on toistaiseksi iltapäivystys. Nyt Lahdessakin selvitetään yhteispäivystystä, jolloin päivystyspaikaksi tulisi Päijät-Hämeen keskussairaala.

- Meillä on ehdoton tarve saada tämä päivystys järjestykseen. Tämä päivystyspoliklinikka on tällainen ylivuotopoliklinikka, sanoo kaupunginsairaalan va. ylilääkäri Merja Valjakka-Heimola.

Matkat päivystävälle lääkärille pitenevät

Yhteispäivystyksiin siirtyminen ei kaupunkikeskuksissa välttämättä suurelta muutokselta tunnu, mutta maaseudulla päivystävä lääkäri saattaa karata kauas.

- Tämä tarkoittaa vääjäämättä sitä, että syrjäseuduilla päivystysetäisyydet tulevat kasvamaan. Kyllä tämä yhteispäivystysjärjestely silti voi toimia, kunhan huomioidaan myös syrjäseutujen terveyskeskukset ja ensihoito sekä näiden osaaminen, sanoo Suomen päivystyslääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kantonen.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann