1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bollywood-tähti Nepalin matkailulähettilääksi

Suomeen pitkän häämatkan tehnyt elokuvatähti Manisha Koirala ryhtyy kotimaansa matkailulähettilääksi. Maailman korkeimpien vuorien Nepal viettää 2011 turismin teemavuotta. Maa on asettanut tavoitteekseen houkutella ensi vuonna miljoona ulkomaalaista vierasta.

Ulkomaat
Manisha Koirala ja Samrat Dahal suomalaisessa kesämaisemassa Sievissä.
YLE / Kia-Frega Prepula

Koiralaa valovoimaisempaa PR-henkilöä sisällissodasta toipuva Nepal ei voisi saada. Intian Bollywoodissa yli 30 elokuvaa tähdittänyt Koirala on huippusuosittu Aasiassa.

- Tiedossa on yksi elokuvaprojekti, mutta sen pidemmälle en ole vielä suunnitellut, jatkanko näyttelijänä vai ryhtyisinkö vaikka kotirouvaksi, Koirala vitsaili YLE Uutisille.

Hellan ääreen hän tuskin siirtyy, sillä pelkästään erilaisia luottamustehtäviä 39-vuotiaalla Koiralalla on runsaasti. Hän on ollut YK:n hyväntahdon lähettiläänä vuodesta 1999 lähtien.

Koirala on Nepalin tunnettua poliitikkosukua. Hänen isosiänsä ja isosetänsä olivat Nepalin pääministereitä.

Suomeen Koirala teki kahden ja puolen viikon mittaisen häämatkan tuoreen puolisonsa Samrat Dahalin kanssa.

- Pitkäksihän matka venähti, mutta suunnitellusti. Minulla oli pitkä työputki ja odotin tätä kauan, hän kertoi.

Hiihtokin sujuu nyt

He kiersivät maan Helsingistä Kilpisjärvelle ja kokeilivat kaikkea mahdollista koskenlaskusta mato-ongintaan. Jopa murtomaahiihtoa liikunnallinen näyttelijä halusi Vuokatin putkessa opetella.

- Ja hyvin lähti sujumaan, matkaohjelmasta vastannut Kimmo Niskanen vahvisti.

Ennen kotimatkaansa he esittäytyivät Helsingissä pienelle, mutta innostuneelle paikalliselle nepalilaisyleisölle.

Suomessa asuu arviolta 1500 nepalilaista, joista monet ovat opiskelijoita. Liikemies Dahal vetosi heihin puheenvuorossaan.

- Tulkaa takaisin ja laittakaa käytäntöön kaikki täällä oppimanne, hän sanoi.

Dahal opiskeli itse Yhdysvalloissa. Kotimaahansa hän palasi kuusi vuotta sitten. Hänen perheensä omistaa Nepalin vanhimman jalkinetehtaan.

Puolueet sitoutuneet turismivuoteen

Kiinan ja Intian välissä sijaitsevassa Nepalissa oli 1996-2006 sisällissota, jossa kuoli yli 10 000 ihmistä. Monarkiasta Nepal luopui toissa vuonna.

Keskenään riidelleet poliittiset puolueet ovat nyt sitoutuneet teemavuoden järjestämiseen, sillä Nepalissa on suuret mahdollisuudet kehittää matkailua.

Nepalin tunnetuin kohde on Himalajalla sijaitseva maailman korkein vuori, 8850 metriin kohoava Mount Everest. Maassa käy vuosittain puolisen miljoonaa turistia.

Lähteet: YLE Uutiset / Mika Hentunen

Lue seuraavaksi