1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Parsakaalin patentoiminen kiihdyttää mieliä Saksassa

Euroopan patenttivirastolle on jätetty valituksia, jolla halutaan estää kasvien ja eläinten patentoiminen. Valitusten kohteena ovat tomaattia ja parsakaalia koskevat patenttihakemukset. Saksan maatalous- ja kuluttajansuojaministeriö tukee asiaa ja aikoo ottaa sen esille myös EU:ssa.

Virastolle valituksen tehneet maatalousalan yritykset haluavat estää Israelin maatalousministeriötä saamasta yksinoikeuden normaalia vähemmän vettä sisältävään tomaattiin sekä englantilaista bioalan yritystä saamasta omistusoikeutta terveysvaikutuksia sisältävään parsakaaliin.

Valittajien mielestä ei voi olla oikein, että tuottajat joutuisivat lunastamaan lisenssin vuosisataisilla menetelmillä ilman geenimuuntelua jalostetuille vihanneksille ja muille maataloustuotteille. Valittajat saavat tukea Saksan maataloustuottajien liitolta sekä maatalous- ja kuluttajansuojaministeriöltä.

- Pidämme kiinni hallitussopimuksesta, jonka mukaan emme hyväksy eläin-, kasvi- ja muita biopatentteja, ja siksi teemme kaiken voitavamme niiden käytön laajentamisen estämiseksi, sanoo Saksan kuluttajansuojaministeriön valtiosihteeri Julia Klöckner. Hänen mukaansa Saksa ajaa asiaa myös EU:ssa, jotta Euroopan patenttivirasto muuttaisi käytäntöään.

Eurooppalaisten lakien mukaan kasvien ja eläinten normaalia jalostamista ei voi patentoida, mutta siihen liittyvän teknisen prosessin kylläkin.

Euroopan patenttivirastolta odotetaan päätöstä asiassa syksyn aikana.