1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perinteiset konepajat muuttuvat cleantech-yrityksiksi

Suomeen on "syntynyt" tällä vuosituhannella parituhatta yritystä, jotka katsovat olevansa cleantech- eli puhtaan teknologian yrityksiä. Ympäristöliiketoiminnan maailmanmarkkinoiden arvioidaan kasvavan yli 10 prosentin vauhtia, ja monet maat haluavat osansa niistä, Suomi mukaan lukien.

Kuva: Mikko Haapanen / YLE

Laikkaleikkuri laulaa lämpö- ja voimalaitoksia ja niiden osia valmistavan Renewan verstaassa Lahdessa. Työntekijät hitsaavat putkiin "ripoja", joilla lisätään putken pinta-alaa. Putkista koostuu palamisilman esilämmitin, verstaskielellä "ripaputkipatteri".

- Tämä on ripaputkipatteri, jonka läpi ilma kulkee. Höyry on patterin sisällä. Se toimii ilman esilämmittimenä ennen kuin ilma menee polttoon, valaisee tuotantopäällikkö Heikki Mantere.

Ilman esilämmitys tehostaa ja puhdistaa palamista. Huonompikin polttoaine palaa puhtaammin kuin perinteisissä polttolaitoksissa.

Tuote on esimerkki cleantechistä, puhtaasta teknologiasta. Termiä Suomeen istuttanut Sitra määrittelee cleantechin puhtaiksi teknologioiksi, jotka säästävät ympäristöä, energiaa ja luonnonvaroja. Cleantech-buumin keskeinen ajatus on, että puhtaalla teknologialla voidaan paitsi parantaa ympäristön tilaa myös tehdä kannattavaa bisnestä.

Osaamista keskitetty

Renewa on muutamasta perinteisestä konepajayrityksestä fuusioitunut 80 työntekijän yhtiö, jolla on pajat Lahden lisäksi Lapualla ja Oulussa. Yhtiö on siinä mielessä tyypillinen cleantech-yritys Suomessa, että se jatkaa pitkiä perinteitä omalla alallaan, mutta tuottaa nyt "puhdasta teknologiaa".

Suomessa on neljä cleantech-keskusta, Lahti, Oulu, Kuopio ja pääkaupunkiseutu, joihin on keskittynyt alan yrityksiä ja osaamista. Suomen cleantech-klusterin eli yritys- ja osaamisryppään johtajan Mari Pantsar-Kallion Suomessa on noin 2 000 yritystä, jotka luokittelevat itsensä cleantech-yrityksiksi.

- Uusia yrityksiä syntyy useita kymmeniä joka vuosi, mutta varmastikin sellaistakin ilmiötä paljon on, että vanhat perinteiset yritykset ovat profiloituneet cleantech-alan yrityksinä ja sitä kautta etsivät kilpailuetua itselleen, Pantsar-Kallio sanoo.

Taajuusmuuttaja suurin vientituote

Elinkeinoelämän keskusliiton omistaman brändin on ostanut kuutisenkymmentä yritystä. Niiden joukossa on useita pörssiyrityksiä. Esimerkiksi ABB:n ja vaasalaisen Vaconin valmistamat, sähkömoottoreiden kulutusta vähentävät taajuusmuuttajat ovat Suomen suurin yksittäinen cleantech-vientituote. Niiden viennin arvo oli vuonna 2009 yli 600 miljoonaa euroa.

Sitran ympäristöohjelma 2005-2007 asetti tavoitteeksi tehdä cleantechista Suomen talouden yksi uusi tukijalka. Ohjelmaa jatkaneen Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja ja Cleantech Finlandin johtoryhmän puheenjohtaja Jukka Koivisto sanoo, että ala kasvaa vauhdilla.

- Energia- ja ympäristöteknologiaan ja siihen liiketoimintaa liittyvät yritykset meillä kasvavat vauhdilla, ja koko maailman markkinat kasvavat todella ripeästi. Olemme siinä päässeet hyvin alkuun, toki muutkin maat ovat vahvasti liikkeellä.

Suomalaisyritysten liikevaihdoksi arvioidaan nyt jopa yli 15 miljardia euroa, kun vielä 2007 arvio oli alle viisi miljardia. Maailmanmarkkinoiden arvoksi arvioitiin tuolloin 600 miljardia, nyt jopa 1000 miljardia. Arviot ovat arvioita, sillä cleantechin tilastointimenetelmiä vasta kehitetään.

Koiviston mukaan Suomen vahvuuksia ovat teollisuuden puhtaat prosessit, jätehuolto, vesiteknologia, uusiutuva energia ja energiatehokkuus.

"Joka puolella tapahtuu"

Muun muassa biokattiloita valmistava Renewa uskoo kasvuun, vaikka taantuma ehtikin ohentaa tilauskirjoja. Kotimaassa teollisuus heräilee taas investoimaan. Aiemmin kotimaan markkinoille suuntautuneista konepajoista koostuva yritys panostaa nyt vientiin. Ensimmäinen laitos toimitetaan syksyllä Liettuaan. Kysyntää on myös muun muassa Keski-Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa.

- Joka puolella tapahtuu. Ja ennen kaikkea lisäkasvua tuo vienti, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

Tilastointipuutteiden takia ei tiedetä, kuinka monta "viherkaulustyöntekijää" cleantech-ala työllistää. Renewan työntekijöiden määrä on lisääntynyt vuodessa kymmenellä. Suhdanteesta johtuen tekijöitä on löytynyt hyvin, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, Timonen sanoo.

- Pulaa voi tulla niin työntekijöistä kuin insinöörikunnastakin.