yle.fi-etusivu

Hollantilaiset muuttaneet joukoittain ruotsalaisiin pikkukyliin

Ruotsin syrjäseutujen muuttotappiokuntiin on alkanut muuttaa väkeä Keski-Euroopan ruuhka-alueilta. Länsi-Ruotsin Värmlannissa hollantilaisten pienyrittäjien määrä on noussut vuosikymmenessä jo sataan. Tulijat on otettu lämpimästi vastaan.

Ulkomaat
Naiset kattavat pöytiä
Ruotsin syrjäseutujen muuttotappiokuntiin on alkanut muuttaa tervetullutta väkeä Keski-Euroopan ruuhka-alueilta. Länsi-Ruotsin Värmlannissa hollantilaisten pienyrittäjien määrä on noussut peräti sataan, ja uusia yrittäjiä Hollannista virtaa lääniin edelleen.

Värmlannin metsäseutujen pienille työttömyyspaikkakunnille alkoi tulla yrittäjiä Hollannista 2000-luvun alussa. Nyt läänissä asuu lähes 800 hollantilaista, eikä muuttovirralle näy loppua.

Hollantilaiskaksoset Femke ja Mijke van Ratingen muuttivat jokunen vuosi sitten Värmlannin Storforsiin. He hankkivat aviomiestensä kanssa omistukseensa vanhan ruukkihotellin ja kunnostivat sen.

- Olo täällä on ollut yhtä juhlaa. Tunsimme itsemme tervetulleiksi alusta saakka. Kun avasimme hotellin, ihmiset Storforsista ja lähiympäristöstä tulivat käymään ja kiittivät meitä, sanoo Mijke van Ratingen.

Storforsin vt. kunnanjohtaja Stefan Larsson sanookin, että hollantilaisten tulo on ollut kunnalle hyväksi. Monet saapuneista ovat yrittäjähenkisiä ja he ovat avanneet kauppoja ja hotelleja.

Halvemmat hinnat ja avaruutta

Arnold Kuipers perheineen muutti Storforsiin pari vuotta sitten. Hänen unelmanaan oli perustaa oma kukkakauppa, ja tarkoitusta varten löytyi talo sopuhintaan.

- Sama talo maksaisi Hollannissa 20-30 miljoonaa kruunua. Näin suuren talon ostaminen olisi siellä mahdotonta, erityisesti suuren tontin vuoksi, Kuipers sanoo.

Moni Värmlantiin tullut on lomaillut aluksi Ruotsissa turistina. Kotimaansa ruuhkaisuuteen kyllästyneet hollantilaiset etsivätkin Pohjolasta erilaisia olosuhteita.

- Rauhaa, ihmisiä ja tilaa. Hollannissa kaupungissa asuessa joka paikka on aina täynnä ihmisiä, sanoo Ruotsissa matkaillut Karin Vlieland-Bulsing.

Mijke van Ratingen kertoo, että välillä hänestä on tuntunut siltä kuin olisi asuntomeklarina tai työskentelisi siirtolaistoimistossa: Hollannissa asuvat maanmiehet haluavat tietoa siitä, miltä muutto Ruotsiin tuntuu.

Lähteet: YLE Uutiset / Maija Unkuri