Kuitutehdas vaihtaa omistajaa

Valkeakosken Kuitu Finlandin konkurssipesän velkojainkokous on hyväksynyt Neomarkka-yhtiön jättämän ostotarjouksen. Kaupasta allekirjoitettiin aiesopimus heinäkuun alussa ja uudelleen käynnistettävälle kuitutehtaalle on jo alettu ottaa vastaan työhakemuksia.

Kotimaa
Kuitu Finland tehdas Valkeakoskella
YLE / Heli Keskinen

Uuden omistajan Neomarkka Oy:n johtaja Claus Carlsen kertoi tuloksesta puolilta päivin Kuidun tehtaalla.

- Neuvottelut saadaan loppuun tämän kuun loppuun mennessä, ja toimintaa aletaan käynnistellä syyskuussa, Carlsen sanoo.

Vuoden ja kahdeksan kuukautta kestänyt piina näyttää aiia päättyvän. Tuloksessa on monta tekijää, arvioi selvitysmies Rainer Häggblom.

- Löydettiin sellainen liiketoimintasuunnitelma, joka luo kuidusta jotain uutta ja tekee siitä biojalostuksen keskipisteen maassamme. Löydettiin myös teollinen investoija, Neomarkka, joka uskoo visioon ja lähtee toteuttamaan sitä, Häggblom maalailee.

Työpaikkoja syntyy välillisesti luvattua enemmän

Työntekijät uskovat, että uusi omistaja aikoo toimia pitkäjänteisesti.

- Näyttää siltä, että uusi omistaja on pitkäaikainen toimija. On todella hienoa, että ostaja löytyi kotimaasta, iloitsee pääluottamusmies Seppo Viitanen.

Kuitu Finlandin konkurssi joulukuussa 2008 vei Valkeakoskelta yli 300 työpaikkaa, ja tehtaan uudelleen käynnistäminen luo nyt arviolta 200 työpaikkaa. Välillisesti töitä avautuu kuitenkin laajemmaltikin, uskoo Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen.

- Tällä on vähintäänkin kaksin- ellei jopa kolminkertainen vaikutus työllisyyteen. Nyt on tehty yksi 2000-luvun merkittävimmistä päätöksistä Pirkanmaalla.

Tuotanto käynnistyy toden teolla loppuvuodesta

Tehtaan käynnistysvalmistelut ottavat aikansa, laskee tehtaanjohtaja Juha Isoherranen.

- Syyskuun alussa rekrytoidaan porukkaa, ja siitä alkaa sitten tekninen käynnisteleminen. Menee kuitenkin kolmisen kuukautta ennen kuin voi odottaa tuotantoa, Isoherranen sanoo.

Työt kuitutehtaalla kiinnostavat.

- Ensimmäisen viikon aikana työhakemuksia tuli yli 500. Suuri kiinnostus yllätti, kertoo johtaja Claus Carlsen.

Tehdas valmistaa selluloosapohjaista tekstiili- ja kangaskuitua, ja sen aiheuttamia hajuhaittoja on moitittu. Lähivuosina Kuitu siirtyy kuitenkin ympäristöystävällisempään prosessiin, joka muun muassa korvaa rikkihiilen.

Paloturvakuidulle voi ennustaa tulevaisuudessa hyviä markkinoita, jos turvamääräysten tiukentaminen jatkuu.

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen