Tekstiiliala luottaa kotimaiseen laatuun ja designiin

Vaikka useiden suomalaisten tekstiilituotteiden massatuotanto on siirtynyt ulkomaille, alalla riittää uskoa myös tulevaisuuteen. Tekstiilialan etujärjestö Finatexin toimitusjohtaja Satu Mehtälä uskoo ennen kaikkea suomalaiseen laatuun ja designiin.

Kotimaa
Marimekon ompelimossa kaksi ompelijaa ja toimitusjohtaja Mika Ihamuotila
Marimekon Herttoniemen tuotantolaitoksella työskentelee liki 200 ihmistä.YLE/ Outi Pukkila

- Yhteinen termi on erikoistuminen ja toiminnan jatkuva kehittäminen. Palvelu, laatu ja design – näiden asioiden täytyy olla kunnossa. Sitä kautta alalla on kyllä mahdollisuuksia pärjätä, Mehtälä toteaa.

Suomen tekstiilialalla toimii tällä hetkellä lähinnä pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden toiminta kotimaassa koostuu pienemmästä tuotannosta. Mehtälä näkee kotimaisen tuotannon pienenemisen myös vahvuutena.

- Esimerkiksi sukka- ja trikooalalla meillä on automatisoitua, tehokasta tuotantoa. Kauppoja palvellaan nopeilla ja joustavilla toimituksilla, joten kaupat pystyvät näin ollen tilaamaan pieniä eriä tarpeen mukaan.

Vaikka suomalaisyritykset ovat siirtäneet suuren osan tuotannostaan ulkomaille, monien kohdalla tuotesuunnittelu ja -kehitys hoidetaan edelleen Suomesta käsin. Mehtälä listaa suomalaisten vahvuudeksi myös suoja- ja älytekstiilit, joiden laatuvaatimukset ovat yleisesti hyvin korkeat.

Lahtelainen tekstiiliyritys Jousi-Asuste ilmoitti maanantaina, että se hakeutuu konkurssiin. Työttömäksi jää noin 20 ompelijaa, jotka ovat valmistaneet enimmäkseen paitoja muun muassa Jousipaidan tuotemerkille. Mehtälän mukaan tekstiilien suurtuotanto on useiden yritysten osalta siirtynyt halvempiin tuotantomaihin jo kymmeniä vuosia sitten. Jousi-Asusteen konkurssista huolimatta alalla ei Mehtälän mukaan ole yleisesti tapahtunut dramaattisia muutoksia viime vuosina.

Vaikka heikko taloustilanne on pienentänyt kysyntää myös tekstiilialalla, Mehtälän mielestä merkkejä yleisestä noususta on jo nähtävissä.

- Selvästi tuossa keväällä näkyi lähtöä nousuun näissä alan luvuissa. Uskoa kyllä löytyy, kyllä tällä alalla voi Suomessa pärjätä jatkossakin.

Lähteet: YLE Uutiset / Hameed Ahmed