Koe uusi yle.fi

Aurinkotutkija: Auringon aktivoitumisen vaikutuksia liioitellaan

Aurinko aktivoituu vuosien "hiljaiselon" jälkeen. NASA on varoitellut seurauksista: sähköverkot pimenevät, kännykät lakkaavat toimimasta. Suomalainen aurinkotutkija pitää varoitteluja "budjettipuheina".

Kotimaa
Aurinkoinen taivas
Yle

Aurinko on alkanut kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen aktivoitua. Auringonpilkkuminimi on mennyt ohi ja aurinko saavuttaa vuonna 2013 syklisen maksimin, eli toiminta on vilkkaimmillaan.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on ehtinyt varoitella auringon aktivoitumisen seurauksista maapallolla: sähköverkot saattavat pimentyä, matkapuhelimet lakata toimimasta jne.

- Mahdollista, mutta ei todennäköistä, sanoo avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen Helsingin yliopistosta. Hän pitää varoittelua "budjettipuheena", jolla avaruusjärjestö yrittää saada toiminnalleen lisää rahaa.

Luvassa tavallista komeampia revontulia

Sen sijaan saatamme nähdä tulevana talvena tavallista komeampia revontulia.

- Auringon aktivoitumisen negatiiviset vaikutukset ovat kyllä todennäköisempiä ensi vuonna kuin pitkään aikaan, mutta missä, milloin, ja kuinka voimakkaana, sen ennustaminen on vaikeaa, sanoo Koskinen.

Toistaiseksi kaikkein vakavin häiriövirtojen aiheuttama sähkökatko oli Kanadassa vuonna 1989, kun revontulipurkaus pimensi Quebecin osavaltion sähköt useiksi tunniksi.

- Meillä on Suomessa käytössä muuntajat, jotka eivät ole niin herkkiä purkauksille, sanoo Koskinen.

Periaatteessa auringon toiminta voi häiritä sähköstä riippuvaa elämäämme koska tahansa - myös hiljaisemman jakson aikana.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Mattila