Nyplääjä ei työtunteja laske

Pitsiä voi tehdä langasta, paperinarusta, hopealangasta tai jopa kotipihan kasveista. Pitsinnypläys voi ehkäistä reumaa ja dementiaa, mutta nyplääjien mukaan parasta siinä on kuitenkin yhdessäolo. Konkarit matkustavat pitsin perässä ympäri maailmaa.

pitsi
Pitsin nypläämistä
Pitsiä voi nyplätä atk-ohjelmalla tehdyn kaavan mukaan.YLE / Karoliina Kantola

Yhdistyksen jäsenet palasivat juuri Japanista kansainvälisestä pitsinnyplääjien kongressista. Nyt nyplääjät kokoontuvat Tampereella Koskikeskuksessa.

Suomen pitsinnyplääjien yhdistyksen jäsenet tekevät pitsiä niin perinteisen kuin uuden atk-ohjelmalla tehdyn kaavan mukaan.

- Ennen olemme viettäneet pitsiviikkoja Kukkaisviikkojen aikaan samalla kun Raumalla vietetään pitsiviikkoja. Tällä kertaa vietämme hämäläisten pitsiviikkoja nyt Teatterikesän aikaan, nauraa Arja Virtanen.

Kirsti Paimensalo tekee perinteisellä länsisuomalaisella tyylillä jatkuvalankaista pitsiä nypläystyynyllä, jossa on 98 nypylää. Tuntimääriä ei lasketa, sillä pääasia on itse tekeminen.

- En ole laskenut, kuinka kauan minulta tähän menee, varmaan sata tuntia. Tämä pitsi etenee ehkä pari senttiä päivässä.

Ristiin, kierre, kierre, ristiin

Virtasen kotia koristavat pitsiset paneeliverhot, pöytäliinat sekä taulut.

- Olen tehnyt pitsiä paperinarusta, hopealangasta, kuparilangasta. Myös pellavasta ja kotipihan kasveista, kuten pikkutalvesta, voi tehdä pitsiä.

Kehnompikin käsitöiden tekijä voi oppia pitsinnypläyksen perusteet helposti.

- Keskimmäiset ristiin, ulommaiset kiertävät, sitten keskisormi nypylöiden väliin ja kiristys, opastaa Annette Suvanto.

Tekijöiden mukaan pitsinnypläyksessä parasta on rauhoittuminen, yhdessäolo muiden nyplääjien kanssa sekä ajatustyö.

- Jos on taipumusta reumaan, tämä on hyvä voimisteluliike sormille. Ja kun tässä joutuu käyttämään tasapuolisesti molempia käsiä, niin ei tule dementia niin nopeasti kuin se tulisi muuten, Suvanto nauraa.

Lähteet: YLE Tampere / Karoliina Kantola