1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ecuador tarjoutuu jättämään rauhaan sademetsän öljyn

Etelä-Amerikassa sijaitseva Ecuador on tehnyt sopimuksen YK:n Kehitysohjelman UNEP:n kanssa, jotta sademetsän suojelualueella olevat öljylöydöt jätetään hyödyntämättä. Sopimus edellyttää miljardikorvausta, jolle nyt etsitään rahoittajia.

luonto

YK perustaa nyt rahaston Amazonin sademetsässä sijaitsevan Yasunin luonnonsuojelualueen pelastamiseksi. Lähes miljoonan hehtaarin suuruisesta puistosta on löydetty öljykenttä, joka pitää sisällään arviolta 850 miljoonaa barrelia öljyä. Tämä on noin viidennes Ecuadorin öljyvarannoista.

Ecuador tarjoutuu nyt jättämään alueen rauhaan kymmeneksi vuodeksi. Vastineeksi se haluaa 3,6 miljardin dollarin korvauksen. Rahamäärä on noin puolet siitä, mikä on arvioitu Yasunin öljylähteiden tuotoksi.

Yasunin puistossa elää lukuisia ainutlaatuisia apina-, lintu- ja sammakkoeläinlajeja. Yasunin metsä on myös huaranien, paikallisen metsästäjä-keräilijöihin kuuluvan alkuperäiskansan koti.

Viranomaiset muistuttavat lisäksi, että jos Yasunin öljy käytetään, purkautuu ilmakehään 410 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

Ecuadorin ja UNEP:n sopimus on ensimmäinen laatuaan. Vastaavia järjestelyjä halutaan viedä muidenkin sopivien luontokohteiden suojaksi. Näitä löytyy esimerkiksi Vietnamista, Guatemalasta ja Nigeriasta.

Puolenkymmentä EU-maata ja Yhdysvallat ovat jo ilmoittaneet kiinnostuksensa tukea Yasunin suojarahastoa. Saksan kerrotaan maksaneen rahastoon ensimmäisen 50 miljoonan dollarin erän.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi