1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Syöpähoitojen kehitys parantanut ennusteita

Todennäköisyys olla elossa kymmenen vuotta syövän toteamisen jälkeen on lähes tuplaantunut monissa syövissä viimeisen 40 vuoden aikana, kertoo Britanniassa tehty tutkimus. Tutkijoiden mukaan ennusteita ovat parantaneet useat tekijät, kuten varhainen diagnosointi, leikkausten, säde- ja lääkehoitojen kehittyminen sekä hoitojen räätälöinti.

Esimerkiksi Ei-Hodgkinin lymfoomaan, paksusuolen, rinta- tai munasarjasyöpään sairastuneet ovat kaksi kertaa todennäköisemmin elossa kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista verrattuna 70-luvulla sairastuneisiin.

Britannian syöpätutkijoiden julkaiseman selvityksen mukaan esimerkiksi rintasyöpään sairastuneiden naisten todennäköisyys olla elossa kymmenen vuoden päästä diagnoosista on noussut 38 prosentista 77 prosenttiin 40 vuodessa.

Samalla aikavälillä munasarjasyövän eloonjäämisennuste on noussut 18 prosentista 35 prosenttiin ja ei-Hodgkinin lymfooman 22 prosentista 51 prosenttiin. Leukemiapotilaiden eloonjäämisennuste on neljä kertaa parempi kuin 70-luvulla.

Kaikkien syöpien ennusteet eivät kuitenkaan ole parantuneet merkittävästi. Esimerkiksi keuhko- ja haimasyöpien eloonjäämisluvut ovat kohentuneet hyvin vähän.

Nykyisin keuhkosyöpään sairastuneista ainoastaan 5,3 prosenttia on elossa 10 vuoden kuluttua diagnoosista. 70-luvulla vastaava osuus oli 3,2 prosenttia. Haimasyöpäpotilaiden ennuste on puolestaan parantunut 1,9 prosentista vaivaiseen 2,8 prosenttiin.