Koe uusi yle.fi

Taloussanomat: Maatalouteen uppoaa miljardi piilotukea

Suomalaiset maanviljelijät saavat vuosittain yhteiskunnalta ja EU:lta kolmen miljardin euron tulonsiirron erilaisten tukien muodossa, kertoo Taloussanomat. Julkisuudessa on puhuttu kahden miljardin tuesta, mutta se kattaa vain suoran viljelytuen.

Kotimaa
Variksenpelätti pellolla
Arja Lento / Yle

Miljardin euron piilotuki koostuu muun muassa erilaisista eläke- ja luopumistuista, sanoo Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Esko Niemi Taloussanomissa. Hän moittii maa- ja metsätalousministeriön tapaa laskea vain suora viljelytuki maatalouden kustannuspakettiin harhaanjohtavaksi.

Aluepolitiikkaa pitkään arvostellut Niemi vaatii nykyisen tukijärjestelmän romuttamista. Häntä ärsyttää etenkin maanviljelijöiden köyhyyteen vetoaminen, sillä tilastot eivät tue väitteitä.

Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden käytettävissä olevat tulot olivat liki puolet korkeammat kuin keskivertotaloudella vuonna 2008. Perheenjäsentä kohden laskettuna tulot olivat vajaan viidenneksen korkeammat.

- Tavalliseen duunariin verrattuna käytettävissä olevat tulot ovat korkeat. Tukemalla pitäisi saavuttaa korkeintaan kohtuullinen tulotaso, Niemi sanoo.

”Suomalaisten viljelijöiden tukiriippuvuus EU:n suurin”

Maatalouteen erikoistuneen hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkimus paljastaa, että Suomessa viljelijät ovat riippuvaisempia maataloustuista kuin missään muussa EU-maassa, kertoo Lapin Kansa.

Selvityksen mukaan Suomessa tukien osuus maatalouden kokonaistuotosta on peräti 66 prosenttia, kun Ruotsissa vastaava osuus on 25 prosenttia. Esimerkiksi Hollannissa tukien osuus on vain viisi prosenttia.

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kiistää tutkimustuloksen Lapin Kansassa. Hänen mukaansa Suomi on tukiriippuvuudessa vasta kolmas unionin maista, Slovakian ja Ruotsin jälkeen.

Suomalaisen MTT:n mukaan maataloustukien osuus on ollut 45–51 prosenttia kokonaistuotosta vuosina 2004–2009.

Lähteet: YLE Uutiset