Hyppää sisältöön

Apulaisoikeuskansleri: Koulut eivät saa kieltää kuvaamista

Koulut saavat rajoittaa mutta eivät kieltää kuvaamista alueellaan. Apulaisoikeuskansleri pitää tuoreessa päätöksessään perustuslain sananvapaussäädöksen vastaisena espoolaisen Martinkallion koulun järjestyssääntöä, joka kieltää muun muassa valokuvaamisen ja videoinnin koulussa.

Sananvapautta saa tietyissä tilanteissa rajoittaa, mutta koulun asettama kielto oli liian laaja, selittää apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen.

- Tässä tapauksessa säännös oli hyvin yksinkertainen ja ehdoton. Sitä ei oltu rajattu sillä tavalla kuin tällaisten rajoitusten tulisi olla, Puumalainen sanoo.

Espoolainen Martinkallion koulu oli kieltänyt järjestyssäännöissään kuvaamisen koulun alueella koulupäivän aikana.

- Lähinnä tähdättiin siihen, että oppilaat eivät kuvaa täällä koulun sisällä toisiaan tai koulun henkilökuntaa ja laita kuvia sitten nettiin, kertoo koulun rehtori Ritva Nykänen.

Nykäsen mukaan tarkoitus oli ennaltaehkäistä esimerkiksi nettikiusaamista.

- Meidän koulussa ei ole ollut huonoja kokemuksia kuvaamisesta. Tämä koulu on perustettu kymmenisen vuotta sitten ja kuvauskielto on ollut meidän järjestyssäännöissä alusta alkaen, Nykänen kertoo.

Sananvapautta saa rajoittaa muiden perusoikeuksien turvaamiseksi

Aiemmin apulaisoikeuskansleri on puuttunut muun muassa Opetushallituksen Jokelan kouluampumistapauksen yhteydessä määräämään ehdottomaan haastattelu- ja kuvauskieltoon koulujen alueella.

Apulaisoikeuskanslerin nyt tekemän linjanvedon on tarkoitus olla ohjeena myös muille kouluille. Järjestyssääntöjen tulisi rikoslain tapaan perustua ennen kaikkea jälkiseuraamuksiin, mutta muun muassa kameroiden kieltäminen ennakkoon on Puumalaisen mukaan mahdollista perustuslain puitteissa esimerkiksi muiden yksityisyyden suojaamiseksi.

- Mutta se tulee tehdä täsmällisesti ja tarkkarajaisesti. Esimerkiksi niin, että kielto on rajattu oppitunneille tai valokuvaamiseen suihkutiloissa.

Martinkallion koulussa ei järjestyssääntöjä ole vielä muutettu, mutta koulun johtoryhmä pohtii asiaa kokouksessaan syyskuun lopulla.

.
.