Häätöuhka leijuu yhä Kalasataman romanileirin yllä

Nuorisoasiainkeskus ja isännöitsijä tekivät tiistaina katselmuksen sosiaalikeskus Sataman alueella Helsingin Kalasatamassa. Vapaa Katto ry:n vuokrasopimus saatetaan purkaa pihalle leiriytyneiden romanien takia.

Kalasatama
Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen romanityöryhmä uhkasi katkaista sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen, mikäli romanit eivät poistu alueelta elokuun 2. päivään mennessä.YLE

Nuorisolautakunta ottaa kantaa vuokrasopimuksen purkamiseen syyskuun alussa. Sopimuksen purkamisesta voi päättää halutessaan myös Helsingin kaupungin tilakeskus.

Katselmuksessa havaittiin puutteita muun muassa vessoissa, joita oli liian vähän suhteessa leirin asukasmäärään. Lisäksi pihalla olevien bajamaja -vessojen tyhjennysväli on liian pitkä. Kalasataman leirissä asuu tällä hetkellä noin 50 - 60 henkeä.

Sosiaalikeskus Satamaa vastapäätä olevalla paikoitusalueella on toinen samankokoinen tilapäinen leiri. Tähän ns. bulgarialaisleiriin kuuluu väkeä useista Keski-Euroopan maista.

Köyhyysongelma ei ratkea Kalasatamassa

Sosiaalikeskus Sataman toimintoja pyörittävä Vapaa Katto ry. on luvannut hoitaa sähkönjakelussa havaitut puutteet elokuun 12. päivään mennessä. Viimekädessä leirin kohtalo ratkeaa leiriytymislupien kautta.

Järjestyssääntöihin vedoten tilakeskus pystyy toimeenpaneman romanileirin häädön niin halutessaan. Nuorisoasiankeskus pyrkii kuitenkin sovittelemaan asiassa. Tosiasiallista päätösvaltaa sillä ei häätöasioihin ole.

Osastopäällikkö Leena Ruotsalainen liittää Kalasataman romanileirin kohtalon köyhyysongelman laajempiin yhteyksiin.

– Tämä ei ole ainoastaan sosiaalikeskus Sataman tai Nuorisoasiainkeskuksen kysymys, vaan selvästi laajempi isompi juttu, joka koskee sekä Helsinkiä, että Eurooppaa.

– Se on niin kinkkinen, monet pyrkivät ikään kuin liukenemaan ratkaisuista. Kuka loppujen lopuksi vetää poliittisen linjan tähän kysymykseen, sitä minä en osaa sanoa.

Sosiaalikeskus Satama ei ryhdy häätäjäksi

Katselmuksessa havaitut puutteet ja kaupungin järjestyssääntöjen leiriytymiskielto heikentävät sosiaalikeskus Sataman mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa.

Vapaa Katto ry:n aktivisti Katja Tuominen sanoo, että virkamiestyöryhmä on linjannut asiat siten, että Kalastamasta pitää häätää romanit ja nuorisokeskuksen toiminta pitää lopettaa.

- Me olemme sanoneet monta kertaa, ettei leiri ei ole mitenkään erityisemmin meidän intresseissä. Jos kaupunki järjestäisi heille jonkun paikan, niin tämä leiri purettaisiin välittömästi. Me emme ala täältä ihmisiä häätämään.

- Nuo muutamat hökkelit voidaan kyllä poistaa. Olen käsityksessä, että kyseessä on toimintamme savustaminen, joten en usko enää, että ratkaisut olisivat kiinni enää tällaisista yksittäisistä asioista, lisää Tuominen.

Vapaa Katto ry:n vuokrasopimus menee lautakuntakäsittelyyn syyskuussa. Laillisuusperusteet vuokrasuhteen irtisanomiseen ovat jatkuvasti olemassa.

Lähteet: YLE Helsinki