Pujoaika nyt pahimmillaan Etelä-Karjalassa

Helteinen kesä on edesauttanut pujojen kasvua, joten tänä kesänä pujot ovat mittavia ja siitepölyä on ilmassa paljon.

pujo
YLE

- Pujot voivat olla metrin tai jopa puolentoista metrin korkuisia, kertoo Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Pujon levittämiä siitepölypitoisuuksia voidaan vähentää repimällä pujot juurineen maasta. Saarinen muistuttaa, että pujon siitepöly leviää vain lyhyitä matkoja, joten allergikko voi helpottaa allergian oireita kitkemällä kasvin esimerkiksi omalta pihaltaan.

Pujoa esiintyy esimerkiksi hiekkamailla, pellonpientareilla, tien varsilla ja pihan reunuksilla. Perinteisesti heinä-elokuu on pahinta aikaa pujoallergikoille. Oireina siitepölyallergiasta ovat muun muassa silmien kutina ja vuotaminen sekä nuha.

Pujon lehti on luonnon laastari

Pujo ei ole aina ollut pelkästään kiusallinen allergiariesa, sillä se on tunnettu myös arvostettuna rohdoksena. Marunoihin kuuluvan pujon eteerisiä yhdisteitä on aikaisemmin hyödynnetty laajasti lääkinnässä.

- Maailmassa on kaikkiaan 250 erilaista marunaa. Niitä on perinteisesti käytetty kuukautiskipuihin, niiden lehdissä on antibakteerisia ominaisuuksia, joten niillä on puhdistettu haavoja, niiden on sanottu parantavan vatsavaivoja ja kotieläimiltä on häädetty suolistoloisia, Saarinen kertoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala