1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merivoimat

Merisotilaat saapuivat Helsinkiin

Pohjoismaiset merikadettipäivät tuovat 400 merisotilasta Helsinkiin. Osana merikadettipäiviä yleisö voi tutustua erilaisiin aluksiin. Yksi päivien näyttävimmistä hetkistä on maailman suurimman purjehtivan kolmimastoparkin saapuminen Eteläsatamaan keskiviikkona puoliltapäivin.

Norjalaiset kadetit saapuivat puolenpäivän aikaan Eteläsatamaan kolmimastoparkki Statsraad Lehmkuhlilla. Kuva: YLE

Alun perin saksalaisen kauppalaivaston koululaivaksi 1914 rakennettu norjalainen Statsraad Lehmkuhl on liki sata metriä pitkä. Sillä on 150 hengen miehistö.

Perjantaina ja lauantaina sekä Statsraad Lehmkuhl että kaksi muuta alusta, miinalaiva Pohjanmaa ja ruotsalainen koulutuslaiva HSwMS Altair ovat avoinna yleisölle.

Tapahtuman levittäytyy myös Kaivopuistoon, missä eri maiden kadetit ja merivoimien henkilöstö mittelevät voimiaan urheilukilpailuissa. Perjantaina on maastojuoksukilpailu ja lauantaina merisotilasottelu.

Yliluutnantti Tuomas Vanne Merisotakoulusta kertoo, että merisotilasottelussa mitellään käsikranaatin tarkkuusheitossa, ilmakivääriammunnassa ja melonnassa sekä merimiestaidoissa. Välimatkat juostaan. Merisotilailla on myös köydenvetokilpailu.

Tuleva viikonloppu on yksi Helsingin vilkkaimmista turistiviikonlopuista, joten katsojia kilpailulle ja laivoille riittää, uskoo Vanne.

Päätöspäivänä Tuomiokirkossa neljällä kielellä pidettävä messu on myös yleisölle avoin.