Ylämaan kunta avasi arkistonsa

Ylämaan kunnankirjasto on paljastanut arkistonsa aarteita. Esillä on vanhoja, tunnistamattomia valokuvia sekä vuodesta 1969 koottuja leikekirjoja, jotka esittelevät Ylämaan kunnan vaiheita.

Kunnankirjastossa toivotaan, että kuvissa esiintyvät henkilöt tunnistetaan. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Vanhat valokuvat löytyivät kunnanarkistosta. Kansiosta ja muovipussista paljastuneet kuvat ovat ilmeisesti tuntemattoman henkilön jäämistöä, arvelee kunnan toimistosihteeri Päivi Husu.

- Yritämme selvittää, jos kuvissa oleville henkilöille löytyisivät nimet, Husu kertoo.

Tunnistamattomaksi jääneitä kuvia ei aiota arkistoida.

Ylämaa kuvina

Kunnalla on myös yhteensä kuusi leikekirjaa, joihin on koottu kuntaa koskevia uutisleikkeitä. Päivi Husu jatkoi työtä muutettuaan Ylämaalle vuonna 1975. Ylämaa kuvina -nimiseen kokoelmaan otettiin kaikki jutut, joissa oli kuva.

- Tämä on todella arvokasta. Lehtileikekokoelmiahan ei tarvitse lain mukaan tehdä, mutta jos niitä on koottu, ne ovat pysyvästi säilytettävää materiaalia. Ja aika mielenkiintoisia, Husu sanoo.

Suuri osa leikkeistä on Etelä-Saimaasta, mutta joukossa on artikkeleita myös esimerkiksi Kymen Sanomista ja Kaakonkulmasta. Etenkin jalo-, koru- ja rakennuskivet ovat näkyvästi esillä kuntaa koskevassa uutisoinnissa.

Husu lopetti kokoelman teon vuoden 2007 lopulla.

- Jos olisin tiennyt, että kuntaliitos tulee, olisin tehnyt kokoamisen loppuun asti. Nyt vähän harmittaa, etten silloin tiennyt kuntaliitoksesta, olisin muuten koonnut vaikka omalla ajalla, hän toteaa.

Näyttely on esillä elokuun loppuun saakka.