Vehviläinen: Käyttäkää niitä lentoyhteyksiä

Liikenneministeri Anu Vehviläinen sysää lentoreittikysymyksessä vastuuta yrityksille. YLE TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut ministeri kehottaa yrityksiä vähentämään automatkojaan, jos lentoreitit maakunnista kerran ovat niille tärkeitä.

Kotimaa
Liikenneministeri Anu Vehviläinen
Liikenneministeri Anu VehviläinenYle

- Moni on viestittänyt siitä, että on ongelma kun käytetään niin paljon henkilöautoa. Yrityksissä kannattaa ehkä pohtia, että jos lentoliikenne on todella tärkeää siellä Seinäjoella tai Porissa tai Keski-Suomessa, niin käytetään sitten niitä lentoyhteyksiä, Vehviläinen toteaa.

Liikenneministeri väistää kysymyksen siitä, millä tavalla valtio voisi enemmistöomistajana vielä tuupata Finnairia sopuun kolmessa kaupungissa lopettavan yhteistyökumppaninsa Finncommin kanssa. Vehviläisen mukaan asia kuuluu omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille, kokoomuksen Jyri Häkämiehelle.

Yhdeksi pikkukenttien pelastuskeinoksi on heitetty myös lentokenttiä ylläpitävän Finavian maksujen keventämistä. Keskustalaisministeri Vehviläisen mukaan se ei ole mahdollista.

- Liikenneministeriössä selvitettiin, millä keinoin voisimme olla tukemassa taantumatilanteessa suomalaista lentoliikennettä. Silloin näitä Finavian lentoasemamaksuja alennettiin vähintäänkin 10 prosenttia. Se on voimassa vielä 2011 loppuun. Finaviankin on tultava jollain toimeen.

Pienimmät eivät lennättäjiä paljon kiinnosta

Valtio tukee tällä haavaa Varkauden ja Savonlinnan lentoliikennettä. Vehviläisen mukaan näiden kahden kaupungin reittikilpailutus on juuri päättynyt, ja tarjouksia tuli tasan yksi. Liikenneministerin mukaan se kuvaa hyvin hallitsevaa hankalaa tilannetta.

Liikenneministeriön periaatteellisena linjauksena on niin sanottu kolmen tunnin raja: jos paikkakuntien välisen matkan voi taittaa sitä lyhyemmässä ajassa, lentämistä ei tueta valtion rahalla.

Vehviläinen huomauttaa kuitenkin, että juna voi viedä Seinäjoelta tuon ajan puitteissa Helsingin keskustaan mutta ei Helsinki-Vantaalle.

VR kertoo harkitsevansa aikataulujen muokkaamista työmatkalaisille sopivammiksi. Ehtona on valtion osallistuminen muutoin hiljaisiksi jäävien reittien kustannuksiin.

- Olemme tietenkin seuranneet tilannetta ja näitä yllättäviä käänteitä, joita tässä lentoliikenteessä tapahtuu, sanoo VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen.

- Tällä hetkellä me emme ole tehneet mitään erityistoimenpiteitä vielä tämän tilanteen vuoksi, joka varmaankin selviää vasta lähiviikkoina.

Luonto-Liitto: Junaliikennettä tuettava lentoliikenteen sijaan

Luonto-Liitto on tyytyväinen Finncomin ilmoitukseen lopettaa lennot Poriin, Seinäjoelle ja Jyväskylään. Liitto esittää kaikkien kotimaan lentoreittien korvaamista junayhteyksillä.

- Lentäminen on ympäristön kannalta kaikkein haitallisin liikkumismuoto. Kannattamattomien lentoreittien ja lentokenttien tukemisen voisi lopettaa kokonaan, sanoo Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Lähteet: YLE Uutiset