Painu sinne, missä pippuri kasvaa

Minne pitäisi lähteä päätyäkseen sinne, missä pippuri kasvaa? Oikea vastaus ei ole ihan yksinkertainen. Pitäisikö mennä sinne, minne Kolumbuskin luuli tutkimusmatkoillaan päätyneensä.

Pippuri kasvaa pensaassa. Kuva: YLE TV-uutiset / Pertti Aherva

Vanha sanonta kehottaa painumaan sinne, missä pippuri kasvaa. Hokema muistuttaa ajasta, jolloin kaukomaat olivat todella kaukana, eikä määränpääkään ollut aina selvillä.

Mausteasiantuntijoiden luulisi tietävän sanonnan taustat.

- Tämä on aika myyttinen asia, josta on kiistelty vuosituhansia. Esimerkiksi Kolumbus tuli aikanaan huijatuksi, sillä hän kuvitteli menneensä sinne, missä pippuri kasvaa, kertoo Mikko Vilenius lahtelaisesta Maustemestasta.

Kolumbus siis erehtyi. Pippurin nimi mainitaan harhaanjohtavasti niin monessa yhteydessä, että nykyihminenkin saattaa hämääntyä.

- Maailmassa on ainoastaan yksi oikea pippuri, joka on mustapippuri. Tosin valko- ja viherpippurikin ovat saman kasvin marjoja. Muut pippureiksi kutsutut eivät ole oikeita pippureita. Esimerkiksi Kolumbuksen löytämä maustepippuri on tällainen neilikan sukuisen kasvin marja, jota kasvaa Karibian suunnalla, kertoo Vilenius.

Ehta pippuri kasvaa tropiikissa

Kolumbus luuli matkustaneensa Intiaan, joten se lienee pippurin koti. Asia on moniselitteinen.

- Kyllä ja ei. Oikea pippuri kasvaa tropiikissa ja sitä löytyy ympäri maailmaa, mutta yleensä puhutaan niistä kasveista, jotka kasvavat Intiassa, Malesiassa ja Vietnamissa. Sieltä tulevat kaikki maailman musta-, valko- ja viherpippurit.

Mausteet olivat aikoinaan rikkaiden ylellisyystuote. Kalliita maun tuojia ne ovat vieläkin, jos katsoo kilohintoja. Maustemestan Vileniuksen mukaan mausteet ovat olleet kultaakin kalliimpia.

- Meidänkin varastomme olisi tuhat vuotta sitten tehnyt meistä miljardöörejä. Nykyään kaikki on tietysti helpompaa, kun ei tarvitse lähteä karavaanin matkassa silkkitielle mausteita ostamaan.