Miniläppäri on kallis huoltaa

Miniläppärien suosio jatkuu ja pienikokoinen kannettava onkin näppärä esimerkiksi kakkos- tai kolmoskoneena. Matkakäytössä miniläppärit ovat osoittautuneet melko kestäviksi, mutta jos jotain särkyy huoltolasku voi olla yllättävän suuri.

tiede
Miniläppäri on nimensä mukaisesti mini. Näppärä käyttää ja viihtyisää matkaseuraa.YLE / Matti Sunnari

Miniläppäri on pienen kokonsa vuoksi näppärä laite. Se soveltuu surffailuun ja nettilehtien ja sähköpostien lukemiseen. Tyypillinen käyttökohde on perheen nuorison käytössä tai matkakoneena, sanoo Lapin ATK-Huollon toimitusjohtaja Pertti Ylimäinen.

Ylimäisen mukaan miniläppärit kestävät käytössä suhteellisen hyvin. Jos jotain sattuu, huolto on kallista, koska laitteet on integroitu lähes yhteen piirikortitiin. Pikkutarkka työ ja kalliit osat voivat maksaa moninkertaisesti uuden laitteen hintaan verrattuna.

- Kun joku menee rikki, menee usein koko piirikortti vaihtoon. Korjauttaminen maksaa monestikin niin paljon, että kannattaa ostaa uusi läppäri, Pertti Ylimäinen sanoo.

Korjaus ja uusi kone samoissa hinnoissa

Hänen mukaansa atk-huolloihin miniläppäreitä tuodaan korjattavaksi esimerkiksi virusten, käyttöjärjestelmäongelmien ja kiintolevyjen rikkoutumisten vuoksi.

- Ostajille pyritään kuitenkin kertomaan kaupan yhteydessä laitteen puutteista, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin. Silti huollon kalleus saattaa joillekin tulla yllätyksenä, Ylimäinen sanoo.

Suosituin miniläppärin hintaluokka on parin-kolmensadan euron luokassa. Kalliimmalla koneella saa isompaa näyttöä ja lisää tehoa, mutta silloin kannattaa jo harkita perinteistä kannettavaa, neuvoo Ylimäinen.

Työkäyttöön miniläppäri ei sovellu

Miniläppäri on käyttökelpoinen matkoilla, autossa, mökillä ja 3g-mokkulan kanssa surffailu onnistuu. Jatkuvaan työkäyttöön sitä ei kuitenkaan voi suositella jo laitteen ergonomiankin vuoksi. Näyttö ja näppäimistö on pieni, eikä suorituskykykään yllä perinteisten kannettavien tasolle.

Elokuvat kuitenkin pyörivät, sillä voi kuunnella musiikia myös videoita voi katsella. Nettipelikäyttöönkin se soveltuu, mutta oikeiden pelien pyörittäminen ei onnistu pelkästään tehon puutteen vuoksi ja myös siksi että useimmista laitteista puuttuu DVD-asema, jolla pelin voi asentaa.

- Miniläppäreiden kauppa kuitenkin käy. Kannettavien myynnistä yksi kymmenestä on miniläppäri. Tulevaisuutta minikoneilla varmaankin on, sillä uusia malleja tulee markkinoille jatkuvasti ja niille löytyy kysyntää, sanoo Pertti Ylimäinen.

Lähteet: YLE Perämeri